Vědci zkoumají rysa ostrovida – v liberecké ZOO i v krkonošské přírodě

5. únor 2016

V českých lesích se rys ostrovid objevuje čím dál častěji. Nyní se tyto šelmy staly předmětem genetického výzkumu vědců.

Nejnovější bádání zoologů se zaměřilo na genetickou čistotu poddruhů rysa, což souvisí s jejich možným vypouštěním do volné přírody. „Abychom po dohodě s koordinátorem pomohli nastavit takovou databanku a viděli, co v těch zoologických zahradách máme, aby koordinátor mohl lépe sestavovat plemennou knihu,“ vysvětluje Petra Bolechová ze zoo Liberec, proč vědci zjišťují, jestli jsou rysi geneticky čistí.

Do výzkumu se zapojili také zoologové ze Správy Krkonošského národního parku, kteří analýzou DNA zjišťují, odkud rysí populace v Krkonoších pochází. Podle Radka Drahného ze Správy KRNAP můžou být krkonošští rysi původem z různých koutů Česka – ze Šumavy, Českého Švýcarska, z Beskyd, z Jeseníků nebo dokonce z Polska. DNA analýza ale přinesla jiný výsledek. „Rys, který se v Krkonoších vyskytl, a jehož stopy jsme měli možnost analyzovat, je původem z Pobaltí,“ uvedl Radek Drahný.

Příznivý výsledek měl i výzkum provedený u páru rysů z liberecké zoologické zahrady. „Můžeme mít radost, protože jsou stoprocentně čistí, genetika potvrdila, že je to opravdu rys karpatský,“ říká zooložka Petra Bolechová.

Spustit audio