Veseckým údolím v Liberci vede obnovená naučná stezka

7. červenec 2015

Stovky druhů rostlin, řada z nich velmi vzácných, a také spousta druhů hmyzu a ptáků jako je ledňáček. Takovou přírodu můžete najít ve Veseckém údolí kousek od centra stotisícového Liberce. Český svaz ochránců přírody teď u tamního rybníka obnovil naučnou stezku. Má nové povalové chodníky, mostky a informační tabule.

Spolu s Květou Morávkovou ze sdružení Armillaria se po trase mezi tůňkami, mokřady, slatinnými loučkami a rašeliništi vydali první turisté.

Lidé mohou získat na informačních panelech nejdůležitější informace o vzácných živočiších a rostlinách. Kdo chce vědět víc a má chytrý telefon, může se díky QR kódům dostat k dalším detailům.

Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody říká, že území okolo Veseckého rybníka je unikátní tím, že tam žije kriticky ohrožený druh, mihule potoční, která připomíná úhoře. Je tady i velmi vzácná rostlina vachta trojlistá, které se daří v bahenním prostředí, v rašeliništích a slatinách.

Turisté jsou z obnovené naučné stezky nadšení, krásná příroda je podle nich kousek od centra Liberce, lze tady vidět mloky skvrnité, vzácné vážky, divoká prasata, ledňáčka nebo lišku.

Květa Morávková z Armillarie vypráví o chráněných rostlinách a živočiších,které jsou ve Veseckém údolí k vidění

Jedna z informačních tabulí upozorňuje na takzvaný litorál, na mělké pobřežní pásmo stojatých vod. Jedná se o přechodovou zónu mezi břehem a dnem rybníka. Rozmnožují se tam obojživelníci, i například pavoukovci a druhy hmyzu, jejichž larvální stadia žijí ve vodě a dospělci na vegetaci. Vesecký rybník je bahnitý, což nemají příliš rádi plavci.

Podle Květy Morávkové se ale může rybník čistit jen na některých místech, protože v bahně žijí vzácné škeble. Když se nedávno opravovala poškozená hráz rybníka a vodohospodáři museli vodu odpustit, museli ochránci přírody škeble přenést dočasně do jiných nádrží a pak zase vracet.

Spustit audio