Víceleté gymnázium U Balvanu v Jablonci nad Nisou přece jen končí

15. červenec 2011

Rada Libereckého kraje tento týden zrušila osmiletou formu studia na jabloneckém gymnáziu U Balvanu. Škola patří k nejvyhledávanějším v kraji a ve srovnání výsledků státních maturit je mezi nejlepšími. Právě proto se proti nápadu na její zrušení postavila řada lidí a petici jich kvůli tomu podepsalo přes jedenáct tisíc.

Také krajští zastupitelé návrhy radních při hlasování o budoucnosti středních škol odmítli. Přesto teď osmiletá forma studia končí. Zastupitelé totiž o budoucí podobě jabloneckého gymnázia rozhodovali v reakci na debaty o zrušení celé školy. Ve skutečnosti ale právo rušit a zřizovat studijní obory má Rada kraje a ta teď také rozhodla.

Náměstek hejtmana Radek Cikl tvrdí, že vycházeli z návrhu, který vznesla sama škola při diskuzích o budoucnosti gymnázia U Balvanu. V jejich závěru se objevil plán zrušit v této škole osmiletou formu studia a nahradit ji šestiletou. To ale zastupitelé také nepodpořili. Teď to za ně udělali radní - i když jen z půlky.

Rozhodli o zrušení osmiletého oboru, ale ten šestiletý zatím nepovolili. Podle náměstka Cikla to v tuto chvíli totiž nejde. „Jak to teď můžeme udělat? Bude tam dvouletá proluka – musí se přestat nabírat na osmiletý a pak začít nabírat na šestiletý.“ vysvětluje Cikl.

Co bude za dva roky, je ale otázka. Za rok na podzim jsou krajské volby a rozhodovat tedy už bude jiná Rada. Obecně se vychází z toho, že dětí končících základní školy je málo a to musí síť středních škol a učilišť zohlednit. Rozpory panují v tom, jestli je dobré omezovat kvůli menšímu počtu školáků nabídku elitních škol.

Jablonečtí jsou v šoku - měli za to, že když plán na redukci jabloneckých gymnázií neprošel zastupitelstvem, tak to celé spadlo pod stůl. Stanislav Pěnička, který za ODS vedl vyjednávací tým o budoucnosti středních škol a je teď v lázních na Slovensku, té informaci dokonce odmítal uvěřit. Řekl, že to prověří v pondělí a bude na to reagovat. Stanovisko starosty Jablonce Petra Beitla, který je teď také v zahraničí, tlumočila mluvčí města Jana Fričová.

„Podle slov starosty jde o naprosté pošlapání dohod krajského zastupitelstva... Město je velmi nemile překvapeno reakcí Krajského úřadu a podle mého osobního názoru, až se starosta vrátí, určitě nějaká reakce od města ke kraji půjde.“ říká Fričová.

Studenti, kteří mají nastoupit na gymnázium v září mají být poslední, kteří v budoucnu gymnázium U Balvanu po osmiletém studiu opustí. Je otázka, nakolik se pro ně v důsledku očekávaného konce tohoto oboru změní kvalita výuky. Zatím ve srovnání státních maturit figuruje gymnázium U Balvanu jako třetí nejlepší v Libereckém kraji. To ale podle náměstka hejtmana Radka Cikla nebyl argument pro jeho zachování.

autor: leš
Spustit audio