VIDEO: Dětem v Novém Boru se představily složky IZS. Největší úspěch měli policejní psi

Skoro třicet metrů vysokou hasičkou plošinu, obojživelný transportér, nebo protichemické obleky si mohly dnes prohlédnout děti v Novém Boru na Českolipsku. Stovky dětí se seznámily v místě bývalého cyklistického areálu s technikou i prací složek integrovaného záchranného systému. Vůbec poprvé se na akci představili i vojenští chemici z Liberce.

„Tato velká cisterna, to je dekontaminační vozidlo, které se využívá k dekontaminaci jak osob, tak i techniky,“ vysvětluje Dan Blumentritt, velitel čety dekontaminace libereckých chemiků. „Máme tu i postřikový rám k dekontaminaci, když je hezké počasí, napustíme ho vodou a děti jím probíhají, dnes na to ale není počasí,“ dodává.

Nechyběla stanoviště městské policie, záchranářů nebo dobrovolných i profesionálních hasičů. Největší úspěch u dětí měli policejní psi – při vyhledávání drog nebo při zadržení ozbrojeného pachatele.

Hloučky dětí postávaly i u malého vrtulníku. „Ukázky IZS děláme zhruba deset let, ale byly dřív v omezeném množství, vloni k nim přibyl transportér a vrtulník, letos má premiéru i armáda,“ uzavírá Jiří Zemanec, velitel novoborské městské policie. Podle organizátorů se na vojenskou, policejní i hasičskou techniku přišlo podívat zhruba 1750 dětí.

Spustit audio