VIDEO: Děti z Desné skáčou na lyžích i v létě. Je to jednodušší než v zimě

Vyrazit si v červnu na lyže? V Jizerských horách žádný problém. V Desné na skokanských můstcích se trénuje několikrát do týdne. Děti od nejmenších po dorostence tady létají sedmdesátikilometrovou rychlostí, aby nevyšly ze cviku. Skoro všechno je jako v zimě – stejné lyže, stejná upnutá kombinéza, stejná helma a lyžařské brýle. Jen slunce pálí víc a v okolí jsou vidět samé zelené vrcholky Jizerských hor.

Trenér Patrik Chlum, bývalý reprezentant ve skoku na lyžích, neustále kropí vodou dojezdovou plochu, která se zelená stejně jako okolní kopce. Mokrá musí být dopadová plocha proto, aby byly skoky pohodlné a hlavně bezpečné. Podle Patrika Chluma je letní trénink na skokanských můstcích o něco jednodušší. „Hmota má totiž lepší vodivost, v zimě bývají na můstcích určité nerovnosti a děti musí umět lépe lyžovat,“ vysvětluje trenér.

Skoky na lyžích jsou ladné a hezké pro oko, ale také náročné. „Chodíme běhat, děláme různé dynamiky, skáčeme z jedné nohy na druhou, na míče a trénujeme třikrát týdně,“ uzavírá skokan Jirka.

autor: sas
Spustit audio