VIDEO: Hrají si na vojáky. Nadšenci z Jablonecka se předvedou o víkendu v Liberci

Stovky hodin a desetitisíce korun investují do svého koníčku členové Spolku vojenské historie Muzea Československé armády v Plavech na Jablonecku. Specializují se na historické akce spjaté se 44. pěším plukem Československé armády první republiky a lidé je budou moct obdivovat už tento víkend – v sobotu 9. září v libereckém Vesci.

Nadšence z Plavů mohli zájemci vidět třeba v Kořenově během parní Borůvkové soboty na Zubačce. Ukázka Transportní vlak 1945 má reálné historické základy na Tanvaldsku v době květnového povstání. Německá jednotka čekala na transportní vlak, kterým se chtěla dostat do vnitrozemí, aby nepadla do rukou Rudé armády, ale nechala se zajmout spojenci, od kterých Němci očekávali vlídnější zacházení.

Další akce, které se nadšenci z Plavů zúčastní, se odehraje už v sobotu 9. září ve Vesci u Liberce, kde Československá obec Legionářská, Jednota Liberec a Sdružení vojenské historické techniky Liberec v AČR je historická bojová ukázka z období druhé světové války Dunkerque 1945.

Nadšenci z Plavů si "hrají na vojáky"
Spustit audio