VIDEO: Jablonecké kostely nabízejí varhanní koncerty. Zájem mají i nevěřící

V každém turistickém informačním centru vás o prázdninách obvykle pošlou na hrad, zámek, do muzea nebo prohlédnout si radnici. V Jablonci nad Nisou kromě toho doporučují místním i turistům prohlídky kostelů. Každé prázdninové úterý mohou lidé nejen obdivovat historii a architekturu sakrálních památek, ale v podvečer si v některém z kostelů poslechnout hru na varhany.

Je o to zájem, protože kostely běžně otevřeny nejsou. Borek Tichý, dramaturg

„Vzešlo to z jabloneckého kulturního a informačního centra a jedna z těch úplně prvních myšlenek byla nabídnout turistům nějakou zajímavost na letní sezónu. Poptávka po zpřístupnění kostelů byla vždycky veliká,“ popisuje referentka Petra Handlířová, jak se jablonecké kostely otevřely lidem. Poprvé před deseti lety. „Začínalo se takřka na koleně, nejdřív se zpřístupnily chrámy a pak se ukázalo, že je to málo, že je dobré do nich dát i kulturní program.“

Už v roce 2016 program tvořily hlavně varhanní koncerty a pro velký úspěch se letos v Jablonci rozhodli na jubilejním 10. ročníku nabízet hlavně varhanní koncerty. „Je poměrně unikátní, že v Jablonci máme v pěti kostelích varhany v takovém stavu, že se na ně dá hrát hodinový koncert,“ říká Handlířová. Dramaturg akce Borek Tichý má za to, že o kostely mají zájem i nevěřící místní a turisté: „Je o to zájem, protože kostely běžně otevřeny nejsou.“ Jablonecké kostely budou pro lidi otevřené každé prázdninové úterý, naposledy 29. srpna.

Kostely v Jablonci se lidem otevírají každé prázdninové úterý
autor: sas
Spustit audio