VIDEO: Kynologové z Peru cvičí v Heřmanicích své psy. Na letišti budou hledat drogy

Pašování kokainu a takzvaných špinavých peněz. S tím mají peruánští celníci na letišti v Limě největší problémy. A proto teď dva kynologové se svými služebními psy tráví už dva měsíce na základně v Heřmanicích na Liberecku, která má od roku 2005 statut Světové celní organizace.

Takzvanou pozitivní metodou, tedy formou hry, se tam psi naučí hledat drogy. Stejným způsobem se naučí hledat pach barvy na bankovkách.

„Když jsme sem přijeli před dvěma a půl měsíci spolu s mým psem, tak neuměl vůbec nic. Byl to takzvaný zelený pes, co se týká pachových prací i té poslušnosti, to se tady všechno naučil,“ popisuje Darwin Madrid, kynolog z Peru.

...budou pracovat na letišti v Limě, což je nejdůležitější letiště Peru. Budou hledat nejenom drogy, ale i peníze. Liliana De Olarte, velvyslankyně Peru v ČR

Kynolog Darwin z Peru bude se svým psem pracovat na letišti, tam mají – co se týče pašování látek – největší problém s kokainem. „Kokain je největší problém nejenom, co se týče pašování na letišti, svoje týmy máme ale i v přístavech, na poště. Zrovna tento měsíc byl veliký záchyt 24 tun kokainu, který směřoval do Bolívie,“ vysvětluje peruánský kynolog.

Ukázky výcviku celních psů v Heřmanicích sledovala i velvyslankyně Peru v České republice Liliana De Olarte. „Drogy jsou, myslím, světový problém. Viděla jsem ukázky výcviku našich dvou pracovníků, budou pracovat hlavně na letišti v Limě, což je nejdůležitější letiště Peru. Tam budou hledat nejenom drogy, ale i peníze,“ říká velvyslankyně.

Celníci z Peru certifikáty o úspěšném výcviku Světové celní organizace dostanou 8. prosince.

Kynologové z Peru cvičí v Heřmanicích své psy. Na letišti budou hledat drogy
autor: Eva Malá
Spustit audio