VIDEO: Letecký simulátor z MiG-21 staví nadšenci v Liberci. Pilotem se můžete stát už teď

V hale bývalé textilky v libereckých Vratislavicích se nadšenci pustili do přestavby ruské vojenské stíhačky MiG-21 na letecký simulátor. Za dva roky si bojový letoun zapilotuje každý, kdo bude mít chuť. Už teď si ale můžete vyzkoušet řízení dopravního letounu DC-9 na simulátoru vytvořeného z kokpitu starého letadla. A virtuálně se proletět třeba nad rakouskými Alpami.

MiG-21 se do vratislavického areálu nastěhoval už 22. června. Jak náročné bylo takového leteckého obra převézt, se můžete podívat na videu.

Mechanik Jindřich Machalínek právě připravuje simulátor letounu DC-9 k vzletu. Pilotuje Američan Ale, který má shodou okolnosti licenci na řízení malých letadel. „Létá v reálu, ví, co s rukama, nohama, navíc má povolení s tím pojíždět. Ví, jak se letadlo ovládá,“ říká Machalínek.

Těsný přelet nad Alpami

Jindra Ala chválí a zároveň mu připravuje těžké sousto. Ví, že nemá rád pilotování nad horami, a právě proto mu připravil na simulátoru těžký terén. „Před námi je nádherný obraz letiště Innsbrucku a nádherné Alpy,“ popisuje americký pilot. Do mezery mezi horskými velikány se teď musí Ale strefit. Američan je z možnosti pilotovat DC-9 nadšený: „Nikdy jsem neviděl podobný projekt. Tihle chlapíci jsou géniové. Po čtyřech letech trpělivé práce zachránili tuhle přední část legendárního letounu a přestavěli ji na světově unikátní simulátor. Jak jsem se tady dozvěděl, chtějí zjistit, proč podobný typ letounu havaroval v roce 1975 v Praze - Suchdole, ale než se k něčemu dopátrají, budou tomu předcházet určitě stovky podobných virtuálních letů, jako absolvuji teď já.“

Majitel simulátoru DC-9 Petr Bílý teď začíná pracovat na přestavbě stíhačky MiG-21 ve verzi MF na další hračku pro letecké nadšence. „Technologie, kterou využijeme, bude velmi podobná. Jen reálný pocit lidí bude naprosto odlišný – budete sedět v bojovém rychlém lehkém letounu včetně zbraňových systémů na rozdíl od těžkého a neohrabaného dopravního letadla,“ vysvětluje Bílý. Sestavení tohoto simulátoru bude o něco lehčí než u vraku DC devítky. „V tom letadle krom motoru je úplně všechno,“ uzavírá mechanik Jindřich Machalínek.

Spustit audio