VIDEO: Liberec ožil pohádkami. Festival Mateřinka odstartoval průvod centrem

Liberecké ulice ožily festivalem loutkového divadla Mateřinka 2017. V hlučném zahajovacím průvodu šly desítky dětí v maskách spolu s herci z pořádajícího Naivního divadla. Nechyběli ani nafukovací sloni, maskoti festivalu, na kterém se přestaví 18 profesionálních souborů z Česka i zahraničí se svou tvorbou určenou nejmladším divákům. První inscenace se odehrály včera, další festival nabízí každý den až do soboty 17. června.

Mateřinka je podstatná tím, že je opravdu jediným festivalem u nás, který funguje jako přehlídka tvorby pro děti předškolního věku.

Tomáš Jarchovský, divadelní dramaturg

Na neoficiálním zahájení festivalu při průvodu centrem Liberce nechyběly ani tradiční maskoti – několikametroví nafukovací sloni. Vznáší se před libereckou radnicí a v Moskevské ulici před Naivním divadlem. Mateřinku, která nabídne celkem 36 divadelních představení, oficiálně zahájili v Naivním divadle. „Valná většina z představení projde soutěží. Odborná porota bude posuzovat individuální výkony v různých kategoriích,“ vysvětluje ředitel festivalu Stanislav Doubrava.

První představení bylo hradeckého Divadla Drak, jeho dramaturg Tomáš Jarchovský přivezl do Liberce představení O makovém mužíčkovi. „Mateřinka je podstatná tím, že je opravdu jediným festivalem u nás, který funguje jako přehlídka tvorby pro děti předškolního věku,“ uvedl Jarchovský.

Průvod libereckou Pražskou ulicí zahájil 24. ročník festivalu profesionálních loutkových divadel

Na představení pětidenního festivalu už mnoho volných míst nezbývá. Kdo by je chtěl vidět, měl by si se vstupenkami pospíšit. Dnes (14. 6.) můžou diváci zhlédnout další festivalová představení ve studiu Naivního divadla, v Malém divadle, ale i v Základní umělecké škole v Liberci.

Mateřinka Liberec 2017
Mateřinka Liberec 2017
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio