VIDEO: Stěhování kolosu z liberecké galerie. Totem civilizace míří na opravu do Písku

Liberecké Oblastní galerii se podařilo získat peníze na restaurování unikátní třímetrové sochy Valeriana Karouška. Kovová venkovní plastika začala nebezpečně rezivět, restaurátor ji musí celou opravit. Zároveň socha dostane zpět barevnost z doby svého vzniku.

Totem civilizace vytvořil V. Karoušek z kovu a kamene pro libereckou výstavu Socha ve městě v roce 1969, její hlavní část tvoří podvozek z automobilu. VK byl turnovský sochař a zároveň vášnivý horolezec. V roce 1970 zahynul s českou výpravou na expedici v Peru pod Huascaránem.

Téměř 300kilogramovou sochu Valeriana Karouška nakládali na vozík 4 muži, práci jim navíc ztěžoval prudký déšť. Sochu vysokou bezmála tři metry bylo potřeba nejprve naklopit, položit a pak znovu přesunout. Nakládání těžkého díla se nakonec povedlo – restaurátoři navíc zajistili sochu popruhy, aby se během přepravy nesvezla. Původní krásu má plastice vrátit restaurátor David Kozák z Písku. „Musíme to nejdřív důkladně prozkoumat, odlámané kusy domodelovat,“ popisuje restaurátor.

Je to výjimečný kousek, určitě je to jedna z nejzajímavějších monumentálních soch 60. let v českém prostředí. Markéta Kroupová

„Zjistíme, jestli je konstrukce nosná. Hmotnost sochy je soustředěná na patu nohy, degradované prvky nahradíme novými,“ vysvětluje restaurátor a komentuje hodnotu sochy: „Myslím, že přichází doba, kdy toto jsou velmi dobrý věci. Na opravu se těším, bude to něco úplně něco jinýho.“

Socha by v budoucnu měla stát v zahradě Oblastní galerie v Liberci. „Valerian Karoušek měl vztah i k Liberci, protože tu dvakrát vystavoval na známých sochařských akcích…pro jednu ze sochařských přehlídek si vybral právě Totem civilizace, která stála kousek od Lidových sadů,“ vysvětluje Markéta Kroupová z Oblastní galerie, která ostatně sochu velmi obdivuje: „Je to výjimečný kousek, určitě je to jedna z nejzajímavějších monumentálních soch 60. let v českém prostředí.“ Kovová plastika Totem civilizace by se zrestaurovaná měla do Liberce vrátit na konci října.

Stěhování Karouškovy sochy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio