VIDEO: Utíkej, schovej se, bojuj. Policie radí, co dělat při ozbrojeném útoku

13. červen 2017

Policejní video Utíkej, schovej se, bojuj radí lidem, jak se zachovat při ozbrojeném útoku. Autoři se nechali inspirovat americkou verzí. Český klip ale museli upravit. Aby video mělo úspěch, musí se s ním divák ztotožnit, říká v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz jeden z autorů projektu Ondřej Penc. Co všechno tedy museli změnit?

Pražská policie tento týden představila video s názvem Uteč, schovej se, bojuj. Videoklip má sloužit jako instruktáž, jak se chovat při útoku osamělého střelce nebo teroristickém činu. Na čí popud video vzniklo?

Navazuje na projekt z roku 2012, který se jmenuje Postup při mimořádné události ve školách a školských zařízeních. Věnoval se prevenci na téma ozbrojený útočník ve škole. V roce 2014 došlo k útoku ve škole ve Žďáru nad Sázavou, v roce 2015 byl útok v Uherském Brodě. Odborná veřejnost jako cílová skupina pro nás byla úzká, řekli jsme si, že informace musíme rozšířit pro širokou veřejnost. Hledali jsme způsoby a jedním z nich, který jsme našli po celém světě, bylo šíření informací pomocí videonávodu.

Inspirovali jste se tedy v zahraničí?
Zhlédli jsme mnoho videí, nejvíce jich asi pocházelo ze Spojených států amerických, některá byla z Německa, některá z Francie. Hledali jsme kompromis a nejvíce se nám líbilo video Run, Hide, Fight (Utíkej, schovej se, bojuj). Je to video, které v roce 2012 zveřejnilo město Houston. Použili jsme jeho kostru, což je všeobecně uznávaná cesta k záchraně v případu útoku aktivního střelce, v případě teroristického útoku, a to Utíkej, schovej se, bojuj.

Proč jste točili vlastní video, když se v české verzi moc nemluví? Nešlo například jen přetitulkovat to americké?
V tom videu se mluví, je tam mluvený komentář a textu je tam poměrně hodně, byť ano, herci nemluví. Původně jsme mysleli, že to takto uděláme (přetitulkujeme), ale je to z prostého důvodu: v pracovní skupině jsme se shodli na tom, že česká společnost video dobře nepřijme, protože se děje v Americe. Brali by to jako problém, který se jich netýká, odkazuje na americké útoky. Ve videu jsou funkce, například ozbrojený strážník, které u nás v České republice neuvidíte. Aby video mělo úspěch a bylo efektivní, musí se s ním divák ztotožnit. A to se stane tehdy, když se děj bude odehrávat v České republice, s českými lidmi a v českém prostředí. Aby si uvědomili, že se to může stát i tady.

Zmínil jste ozbrojeného strážníka. Co dalšího jste pro českou verzi videa museli, na rozdíl od té zahraniční, změnit?
V originálním videu je osoba útočníka spíše militantní typ, vyholený, armádního vzhledu. Používá dlouhou zbraň, což v České republice není běžné, přístupné jsou spíše krátké zbraně. Prostředí je také trochu jiné, na druhou stranu co chcete změnit na objektu kancelářské budovy? Pozměnili jsme pouze úvodní místo vstupu. Na samotných radách není co měnit, princip je stejný po celém světě.

Jak dlouho jste videoklip točili a jak náročné to bylo?
Točilo se celý jeden natáčecí den, od rána do rána, a to v komerčním objektu na Praze 10. Náročné to bylo určitě, dělal to produkční tým, který čítal desítky lidí.

Máte už na video nějaké reakce, ať z řad veřejnosti, případně od odborníků?
My sami se považujeme za odborníky, ale reakcí je spoustu. Reakce od policistů jsou kladné, reakce od veřejnosti jsou různé. Jsou lidé, kteří nebudou kladně reagovat na jakýkoli počin policie, protože policii ve své podstatě nemají rádi. A jsou lidé, kteří se ptají, kde si to video mohou stáhnout.

Po teroristických útocích v Londýně se také objevilo instruktážní heslo, ale trochu jiné, a to Utíkej, schovej se a volej. Proč jste místo volej zvolili právě bojuj?
Kolegové v Anglii nás trochu překvapili. Mimochodem projekt jsme připravovali déle než rok a půl. Koncept, který využíváme ve videu, se skutečně zakládá na třech způsobech chování, a to je utíkej, schovej se, bojuj. Útok, pokud k němu dojde, neskončí tím, že buď utečete, nebo se schováte. Naprosto reálně mnoha lidem hrozí, že už nezvládnou utéct, nemohou se schovat a skutečně stojí tváří v tvář pachateli. A pak nebudou volat, oni musí bojovat.

autoři: ak , hm
Spustit audio