Vlastní umělecká díla dokončují v Novém Boru studenti z Čech, Slovenska i Německa

22. září 2016

V Libereckém kraji finišuje Sympozium uměleckoprůmyslových škol. Osmdesát studentů z Libereckého kraje, Německa, Polska a Slovenska tvoří v šestnácti dílnách po celém regionu. Šestnáct z nich pracuje ve sklářské škole v Novém Boru na Českolipsku. Většina účastníků tak získá první zkušenosti se samostatnou tvorbou i s přípravou díla pro výstavu.

„Máme tady studenty z naší školy, asi pět. Sedm studentů z jiných českých škol a čtyři studenty ze zahraničí. Dva Slováky a dva Němce,“ vypočítává Jiří Suchý, zástupce ředitelky novoborské sklářské školy a pokračuje: „Na těch dílnách jsou čtyři dny a vyzkouší si, jaké to je vytvořit si své dílo sami za pomoci našich mistrů, v krátkém časovém úseku. Je to hodně o improvizaci.“

Studentům je k dispozici nejenom sklářská školní huť, ale i malířská dílna a další. „Ploché sklo, kde dělají jak vitráže, tak fusing. Ještě tu je design interiéru. V těch dílnách, kam se přihlásili, tvoří svoje díla,“ dodává Suchý.

Studentky tvoří na školní huti

V malírně nejsou jen studenti se štětcem v ruce. „Je to detail horizontů. Inspirovala jsme se v mapách. V podstatě to jsou jako sesuvy půdy, jak půda do sebe zapadá," říká studentka sklářské školy v Lednickém Rovném Sofie Čechová, která na sklo nemaluje, ale gravíruje. „Zatím jsem měla možnost vystavovat v naší škole, ale takto na sympoziu ne,“ dodává.

Na vytvoření díla mají účastníci sympozia pět dnů. „Pátý den musí mladí umělci už díla kompletovat a odvážejí se do Liberce na přípravy výstavy, která bude v neděli.“

Všechna díla, která vzniknou během sympozia středních uměleckoprůmyslových škol, mohou zájemci vidět v Severočeském muzeu v Liberci.

Spustit audio