Výměna v ZOO Liberec: Pižmoně nahradí vzácní koně Převalského

Zoologická zahrada v Liberci se chystá na příjezd nových zvířat – koní Převalského, kterých je na světě asi jen 2000 kusů. Ve výbězích nahradí pár pižmoňů grónských. Ty sice v Liberci chovají už víc než čtvrt století, jejich rozmnožování je ale obtížné. Daří se jim totiž jen ve větších skupinách.

„Pižmoni patří k liberecké ZOO, ale nemůžeme chovat zvířata jenom pro svou potěchu, snažíme se je chovat v rámci záchranných programů,“ vysvětluje ředitel David Nejedlo. Podle něj se liberečtí chovatelé vzdali naděje na rozmnožení páru těchto majestátních severských zvířat. „Dobře se rozmnožují v zoo, které chovají větší skupiny. V Evropě je málo zvířat, které by bylo možné dovézt, tedy vize, že bychom v Liberci složili větší skupinu, je teď skoro nemožná.“

Stěhování zvířat – do Chomutova a z Německa do Liberce

Pár pižmoňů grónských, kteří, můžou vážit až 400 kilogramů, do konce dubna poputuje do chomutovského zooparku, kde posílí tamní skupinu. V Liberci ho nahradí tři koně Převalského z jedné z německých ZOO. „Budeme rádi, když se koním bude u nás dobře dařit a když se později třeba začnou množit,“ říká Nejedlo.

Pižmoň grónský v liberecké ZOO. Zvířata čeká stěhování do chomutovského zooparku

Chov by neměl být omezen jen prostorem zoologické zahrady, zázemí plánuje zoo i na pastvinách poblíž města. To je ale zatím v jednání, v současnosti se připravuje propojení tří výběhů za bývalým vstupem do ZOO. Návštěvníci je poznají už teď podle rozestavěné vyhlídky, vysvětluje mluvčí zahrady Barbara Tesařová: „Vyhlídka měla být dávno hotová, ale bohužel nám to komplikuje počasí, tak jsme stavbu museli pozastavit. Není zastřešená, chybějí jí boky a informační panely.“

Kůň Převalského – symbol všech ZOO?

Poslední divoký kůň převalského byl v Mongolských stepích vyhuben před čtyřiceti lety, zachránit a vrátit je do jejich domoviny se podařilo právě díky zoologickým zahradám. „Kůň převalského je druh, který je v podstatě symbolem zoologických zahrad. V okamžiku, kdy byli vyhubeni ve volné přírodě, odchovala se nová populace v zoo, která je už po léta vypouštěna zpět do volné přírody.

Rozestavěná vyhlídka u výběhu pižmoňů, nově koní Převalského

Mezi ZOO, které jsou úspěšné v odchovu vzácného lichokopytníka, patří například pražská zoologická zahrada. „Byli bychom rádi, kdyby i liberecká ZOO odchovávala a vypouštěla koně Převalského do volné přírody, ale v tuto chvíli o tom přemýšlet je předčasné,“ uzavírá Nejedlo.

Pokud vše dobře půjde podle plánu, návštěvníci zoologické zahrady uvidí dvě klisny a hřebce Převalského v jejich novém výběhu už letos v červnu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio