Vypadá jako padouch z Hvězdných válek. Kvetoucí vzácnost v botanické

V botanické zahradě v Liberci kvete velmi vzácná rostlina. Podražce stromovité, které rostou na celém světě jen na mayském území pralesů tří států jižního Mexika. Jejich květy, které vypadají tak trošku jako houby, by ale návštěvníci bez pomoci asi nenašli. Květy podražce by se svým vzhledem daly s trochou nadsázky přirovnat taky k hlavě postavy z Hvězdných válek.

„Když se řekne slovo podražec, tak si každý vybaví šplhavou rostlinu, lijánu, ale toto jsou takové malé stromky. Ta rostlina je nesmírně vzácná. Uvádí se, že dosud ji botanici na světě za celou historii našli pouze sedmkrát, ale nikdo neví, jestli v přírodě úplně nevymře, protože ty údaje jsou staré.“ Podle Miloslava Studničky jsou na rostlině nejzvláštnější její květy.

Hledat květy? Tak trošku jako houbaření

Květ podražce. Z kmínku vede tenký stonek a květenství je od paty kmene vzdálené

Podražec, zhruba dvoumetrový stromek s jednoduchým listem své květenství tak trochu „skrývá“. „Je to jako hledat houby. Musíte se tu dívat pohledem houbaře,“ vysvětluje s úsměvem Studnička. Květ podražce totiž nevypadá jako součást rostliny. „Ten jev je takzvaná kauliflorie čili kvetení na kmenu. Z kmínku jde tenký drátovitý stonek a na něm je květ oddálen od paty kmene,“ popisuje ředitel botanické zahrady.

Květ podražce má nezvyklé tvary a barvy, díky kterým si vysloužil i přezdívku. „Přezdívá se mu Maska smrti. Je to něco fantastického,“ uzavírá Studnička. V pavilonu E můžete květy podražců hledat jak při houbaření až do konce září. Vodítkem vám při „pátrání“ může být velká, vlasatá kubánská palma. Vedle ní rostou podražce a na zemi pod nimi se skrývají jejich zvláštní květenství.

Miloslav Studnička a květ vzácného podražce
Podražec stromovitý
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio