Vyznavači extrémního běhání budou v sobotu zdolávat Ještěd

Pětadvacetikilometrová trasa s převýšením 1 600 metrů čeká na účastníky sobotního běhu na Ještěd. Závod s názvem Ještěd SkyRace se poběží podruhé. Na dominantu nad krajským městem musí závodníci vyběhnout hned dvakrát. Ti nejrychlejší to zvládnou za dvě hodiny. Nejpomalejší se musí vejít do šestihodinového limitu.

Loňský premiérový ročník závodu přilákal na start kolem pětistovky běžců. S podobnou účastí počítají organizátoři také letos. K největším favoritkám mezi ženami bude patřit běžkyně a liberecká radní Zuzana Kocumová ze Změny pro Liberec. „Přijedou i reprezentantky, Zuzka jim konkuruje jako lyžařka, z toho jsou pak holky rozpačité,“ říká organizátor Jan Dušánek.

Čtěte také

Zuzana Kocumová má v taktice zdolávání liberecké dominanty jasno. „Není to závod jako osmistovka na dráze nebo desítka na silnici, kdy musíte nasadit maximální tempo, musíte jít naplno od začátku,“ říká Kocumová, podle které je důležité rozložit energii na celou dobu závodu. „Nohám dají zabrat i seběhy z kopce, je to o tom vydržet až do konce,“ komentuje Kocumová.

Pozornost bude upřena také na muže, startovní pole slibuje zajímavou podívanou. „Přijede česká špička včetně světových běžců, přijedou ti nejlepší,“ říká Dušánek. Chybět nebude ani bohaté občerstvení a program pro celé rodiny nebo hudební vystoupení. „Celým dnem provází DJ, zahraje liberecká kapela Tres Udos, vystoupí i The Scoffers,“ popisuje pořadatel. Sobotní hlavní závod začíná v 11 hodin.

Ještěd
autor: ppe
Spustit audio