Vzácná agáve čekala na květ 20 let, teď ji zničil vandal

Botanická zahrada v Liberci přišla o cennou agáve, která v přírodě roste jen v některých oblastech Mexika. Dvacetiletý exemplář právě začínal kvést, z přízemní růžice listů vyrostl silný stonek, který i s rostlinou nakonec měřil neuvěřitelných pět metrů. Že se poupata agáve potatorum rozvinou do exoticky vyhlížejících žlutých květů, se ale už návštěvníci botanické zahrady nedozvědí. Neznámý vandal totiž rostlinu kvetoucí jen jednou za život vyvrátil z kořenů. Podle ředitele zahrady Miloslava Studničky se agáve zachránit nepodaří.

Kvete jedinkrát za život...Růžici dáme do skleníku a budeme doufat, že zespoda obrazí novými rostlinkami, někdy se to podaří. Miloslav Studnička, ředitel botanické zahrady

„Celá rostlina se zvrátila, přervaly se pevné kořeny, celá lehla a už nezakoření. Je definitivně zničená,“ popisuje Miloslav Studnička, ředitel liberecké botanické zahrady. „Tipnul bych si, že to nebylo žádné dítě, musel to být minimálně student, nebo dospělý chlap. Samo se to rozhodně stát nemohlo.“

Vzácná agáve roste v Mexiku. „Vyskytuje se v tropičtější části, kvete jedinkrát za život, pak musí vytvořit semena a z těch zase vzniknou nové rostlinky,“ popisuje Studnička. Zničená agáve už ale bohužel žádná semena nevytvoří. „Tím, že má stvol zlomený, nemůže květenství vytvářet,“ říká ředitel.

Dvacetiletá agáve právě začínala kvést, silný stonek i s rostlinou měřil neuvěřitelných pět metrů

„Růžici dáme do skleníku a budeme doufat, že zespoda obrazí novými rostlinkami, někdy se to podaří,“ uzavírá Studnička. I kdyby rostlina, zničená vandalem uhynula bez nových výhonků, zahradníci mají ještě dvě agáve, žádná z nich ale nekvete.

Zlomený stvol agáve v liberecké botanické

Smutný pohled na dvacetiletou vzácnou rostlinu z Mexika, zlomený stvol agáve.

Agáve pokus o záchranu

Růžice agáve zamířila z expozice do skleníku. Je naděje, že by mohla obrazit novými výhonky.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio