Z tábora v Bělé pod Bezdězem odjelo kvůli bezpečnosti asi 40 uprchlíků

Policie posiluje ochranu zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem. Z tábora také v pátek večer odjela kvůli bezpečnosti asi čtyřicítka běženců, převážně matky s dětmi a těhotné ženy. Autobus cizince převezl do podobného zařízení v Zastávce u Brna. V Bělé se totiž už dva dny po sobě uprchlíci bouřili, snažili se dostat z areálu a ničili vybavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku budou nově hlídat speciální policejní jednotky

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku budou nově hlídat speciální policejní jednotky | Zdroj: ČTK

V táboře teď panuje klid, většina uprchlíků asi ještě spí. Celý areál ovšem stále střeží policie.

„Policistů je tam určitě více než v minulosti. S tím, jak se ta situace bude vyvíjet, na to zkrátka musíme reagovat,“ potvrdila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Uprchlíci – zejména ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku – se dožadují propuštění ze zařízení a možnosti odcestovat do Německa. Tam chtějí hlavně kvůli lepším sociálním podmínkám.

Běženci rovněž usilují o okamžité navrácení mobilních telefonů a peněz. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ovšem včera všechny tyto požadavky zamítl.

„Je tady standardní zařízení. Ti lidé mají střechu nad hlavou, mají dostatek jídla. Myslím, že jim chybí trochu pokory,“ upozornil ministr s tím, že uprchlíci zkrátka musejí dodržovat zákony České republiky.

Ti běženci, kteří v uplynulých dnech ničili vybavení tábora, skončili na speciálních pokojích. Mají také zakázány vycházky, aby například nemohli ovlivňovat ostatní uprchlíky.

Rakousko letos čeká rekordní počet žádostí o azyl. Změní proto ústavu

Číst článek

Do Bělé měla dorazit i část ze 76 cizinců, které policie zadržela včera v kamionu na Tachovsku. Podle posledních informací ovšem běženci zamířili na Domažlicko. Policie se totiž rozhodla, že kvůli násilnostem už do Bělé nové uprchlíky nepošle.

Tábor v Bělé pod Bezdězem slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Místní už si na běžence zvykli – někteří je litují, většině obyvatel Bělé ale není jejich přítomnost příjemná.

Zařízení mělo původně kapacitu 270 lůžek, teď je téměř trojnásobná. Počet migrantů zadržených v Česku totiž roste. Jen v noci policie zadržela dalších 15 utečenců.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme