Za letošní brzký start festivalu Lípa Musica mohou japonští mniši

22. květen 2016

Gregoriánské chorály a budhistické zpěvy - tak začal letos neobvykle brzy v českolipské bazilice Všech svatých Mezinárodní hudební festival Lípa Musica. Byl to nevšední zážitek pro všechny, kteří přišli.

V českolipské bazilice Všech svatých společně vystoupil (20.5.) český soubor Schola Gregoriana Pragensis a soubor japonských budhistických mnichů Gyosan-rjú tendai šómjó. Společně tak zněly jak gregoriánské chorály, coby nejstarší liturgický zpěv křesťanského západu, tak zpěvy šómjó, které dodnes tvoří důležitou součást klasického proudu japonského buddhismu. Aby se právě toto mohlo podařit, začal letos mezinárodní festival právě už v květnu.

Spolupráce obou souborů začala už před patnácti lety. „Dostal jsem nahrávku repertoáru, se kterým by Japonci chtěli pracovat. Říkal jsem si, že tam samozřejmě jsou nějaké společné rysy v obou tradicích i když je každá trošku jiná. Takže jsem se pokusil nějakým způsobem to sestavit. Když už budeme spolu v kostele, tak – řekl jsem si - bychom měli zkusit i něco dohromady," vzpomíná na začátky spolupráce umělecký vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis David Eben.

Spolupráce na takovou dálku není jednoduchá. „Jediná možnost je s nahrávkou. Máme nahrávku od nich a zvažujeme, co lze využít z našeho repertoáru. Krásné na tom projektu je, že každý zůstává tím čím je. Nesnažíme se něco upravovat nebo mixovat násilným způsobem dohromady. Jenom se to může potkat."

Buddhističtí mniši při prvním zpěvu rozsévali mezi posluchače lotosové okvětní plátky. „Na začátku je potřeba síň zklidnit. K tomu slouží úvodní skladba. Dalším krokem je očištění posvátného prostoru. A ke zvuku patří také vůně. Může to být vůně kadidla nebo květů, což úzce souvisí s dávnou indickou tradicí. V Japonsku se zvyklosti mění. Už se nerozhazují pravé okvětní lístky, ale papírové. Nicméně stále připomínají posvátnou rostlinu všech buddhistů – lotos," vysvětluje český japanista a buddhistický mnich Robin Heřman. Právě on stál za nápadem, aby se český soubor setkal s japonskými mnichy.

Blízké hlasy z dáli - zahajovací koncert mezinárodního festivalu Lípa Musica

Ostatně to byl důvod, proč letošní festival začal tak brzy, už v květnu, většinou je později.

„Když přišla zpráva, že japonští mniši jsou ochotni znovu přijet do Evropy, tak jsme se snažili přizpůsobit termín," vysvětlil za organizátory akce Martin Prokeš.


Spustit audio