Za odpálení petardy jindy než na Silvestra hrozí v České Lípě pokuta

29. prosinec 2016

Česká Lípa je jedno z mála měst, které ošetřilo používání zábavní pyrotechniky vyhláškou. Od začátku roku 2016 se nesmí v zastavěných prostorech odpalovat petardy a dělbuchy. Výjimkou je jen Silvestr, kdy se může pyrotechnika odpalovat od 15 hodin do 3 hodin ráno následujícího dne.

Českolipští strážníci vyjíždějí hlavně na tamní sídliště, kde k použití petard lákají různé podchody a průchody, které dávají ráně větší rezonanci. Rány petard a další pyrotechniky jsou tam časté a tamním lidem vadí.

„Česká Lípa má od začátku letošního roku upravené dobu a místa používání zábavní pyrotechniky. Po celý rok je to v zastavěných prostorech zakázáno. Jediný čas, kdy je to povoleno, je na Silvestra od patnácti hodin do tří hodin do rána,“ vysvětluje velitel českolipských strážníků Vladimír Jeník. Chytit někoho přímo při odpalování petardy je podle něj velice obtížné. „Podaří se nám i tyto přestupce občas chytit. Většinou je to na oznámení, že se tam něco takového děje. Strážníci přijedou, ale většinou už je tam klid. Přeci jenom, když zapálíte petardu, tak během pár sekund to bouchne a oni utečou,“ doplňuje Vladimír Jeník.

Nezletilé pachatele strážníci předají rodičům, mladistvým hrozí pokuta až 2500 korun, dospělým pak až 5000 korun. Strážníci mají pravomoc pyrotechniku i zabavit.

Před koncem roku se obchody plní zábavnou pyrotechnikou
Spustit audio