Záhadné „bouřkové“ kuličky z Českolipska. Vyskytují se i na Marsu nebo v USA

Českolipsko patří k několika místům v republice s výskytem takzvaných bouřkových kuliček. Tyto často duté železité kuličky vznikly před dvaceti miliony let a utvrdily vědce v teorii, že na Marsu kdysi byla voda. Železité konkrece, jak se jim odborně říká, ale nezajímají jen odborníky.

O kamenné kuličky bývá často zájem na geologické burze v České Lípě. „Ty kuličky jsou českolipská zvláštnost. Buď jsou úplně duté, nebo jsou vyplněné čistým pískem,“ vysvětluje geolog Pavel Rückl.

„Vznikají tak, že většinou voda vyplavuje z hodně železitých čedičů železité složky, které tečou. Pokud se dostanou do styku s bakteriemi, začínají se zakulacovat.“ Kuličky podle geologa vznikají i v několika lokalitách v Českém ráji, v jižních Čechách a v americkém Utahu.

Geolog Petr Mužák ukazuje nákres, jak železité konkrece vznikají

Lidé je sbírali na polích po bouřkách

„Bouřkové kuličky byly objeveny i v Americe a sondou na Marsu,“ říká geolog českolipského muzea Petr Mužák a pokračuje: „Složení bouřkových kuliček odpovídá složení železitých útvarů na Marsu, tím pádem se nabízí možnost, že vznikaly ze stejného působení mechanismu. Teorie nabízí, že na Marsu kdysi byla voda.“ Podle Petra Mužáka jsou železité kuličky staré dvacet miliónů let.

Název „bouřkové“ kuličky je lidové pojmenování útvarů. Říká se jim tak proto, že je nacházeli lidé na polích po bouřkách, kdy déšť odplavil hlínu, a železité kuličky se dostaly na povrch.

Bouřkové neboli železité kuličky jsou podle geologů staré až dvacet milionů let
Spustit audio