Zahrajte si na tramvajáka. V Liberci se můžete postavit za řídicí pult tramvaje

25. srpna 1897 vyjela do libereckých ulic první tramvaj. Stodvacáté výročí tohoto dne připomíná Severočeské muzeum výstavou, která vznik a vývoj tramvajové dopravy v Liberci mapuje. Návštěvníky čekají modely tramvají, ale i desítky historických pohlednic a fotografií. Ty jim představí nejen tramvaje, ale i unikátní zapomenuté pohledy na město.

Lidé si můžou zkusit sednout za pult tramvaje T3, které v Liberci jezdit od roku 1965. Pult je v podobě ze 70. let. Tomáš Krebs, Boveraclub Liberec

K vidění jsou drobné modely starých libereckých tramvají, třeba i model vozu, který se po městě pod Ještědem proháněl před 120 lety. „Jsou to tyto dva modely. Druhý – otevřený – jezdil jen přes léto…modely jsou hodnotné i svým věkem,“ popisuje Tomáš Krebs, autor výstavy z libereckého Boveraclubu.

Kromě modelů je na výstavě řada historických fotek. „Fotky jsou unikátní…většinu z nich neměli lidé možnost nikdy nikde vidět,“ vysvětluje kurátor výstavy Luděk Lukuvka. Díky prastarým zastávkovým sloupkům si člověk na výstavě připadá místy jako na zastávce. Asi největší zajímavost najdou návštěvníci na konci výstavy. „Lidé si můžou zkusit sednout za pult tramvaje T3, které v Liberci jezdit od roku 1965. Pult je v podobě ze 70. let,“ dodává Krebs.

Za řídicí pult tramvaje se na výstavě můžete postavit stejně jako naše redaktorka Lucie Fürstová

Na výstavě, která je k dispozici až do 10. září, je také možné přispět do průsvitné kasičky na nejstarší libereckou tramvaj. Boveraclub vyhlásil veřejnou sbírku, za vybrané peníze zkompletuje a zrenovuje zbytky první liberecké tramvaje v reálné velikosti.

Modely tramvají jsou hodnotné i díky svému stáří
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio