Zámek Sychrov ovládli šermíři s představením Pomáhat a chránit

1. srpen 2015

Pomáhat a chránit - sytě humorná, zpěvem a šermem kořeněná komedie pro celou rodinu, kterou nastudovala skupina historického šermu Stilet z Liberce, baví v těchto dnech návštěvníky státního zámku Sychrov. Jak na nezvyklý název reagují návštěvníci z řad policie? To řekl jeden z rytířů - Martin Stránsk, herec libereckého Divadla F. X. Šaldy a člen skupiny historického šermu Stilet.

Skupina předvádí – jak její členové sami říkají - takový obyčejný příběh z obyčejného městečka, zlodějíček a lidi, kteří ho chytají. „My se snažíme do těch představení nacpat vždycky něco jiného než jen šerm. Máme lidi zkušené s divadlem, tak toho využíváme,“ dodává Martin Stránský.

Oblečení, které diváci na Sychrově dnes dopoledne (1. 8.) uviděli – nebo ještě uvidí - je z 15. a 16. století. Ale doba, ze které je příběh, je ze století třináctého.

„Kdybychom v té době žili, tak nikdo z nás bychom to nedali, jak se říká. A to si my, šermíři, hrajeme na drsňáky. Už jsme dneska hodně rozmazlený,“ přiznává Martin Stránský.Představení Pomáhat a chránit se hraje ještě dnes (1. 8.) na státním zámku Sychrov ve 14.30 hodin a speciálně nasvícené pak večer ve 21.15 hodin.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio