Zámek ve Svijanech čeká rekonstrukce, vznikne tam muzeum a kulturní centrum

Renesanční tvrz ve Svijanech na Liberecku čeká rekonstrukce. Budovu ze 16. století, na jejíž podobě se podepsal čas i necitlivé stavební zásahy, se rozhodl její majitel – pivovar Svijany – zachránit. V budoucnu by tam mělo být třeba archeologické muzeum, výstava o pivovarnictví nebo návštěvnické centrum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek ve Svijanech na Liberecku

Zámek ve Svijanech na Liberecku | Zdroj: ČTK

Renesanční tvrz až do zestátnění v roce 1945 vlastnili postupně Vartemberk, Šlik, rody Valdštejnů a Rohanů. Pak začala postupně chátrat.

„V průběhu socialismu byl zámek zdevastovaný úplně nejvíc, všechny možné historické věci se zbouraly a postavila se tam noclehárna pro dělníky, kteří nocovali v pivovaře, protože během socialismu byly platy v pivovarnictví mrňavý a nikdo tam nechtěl dělat. Měli tam jenom lidi, co měli hodně pozitivní vztah k alkoholu a museli jim vlastě sehnat i bydlení, takže se z toho udělala taková skoro paneláková ubytovna,“ říká ředitel pivovaru Roman Havlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zámku ve Svijanech natáčela redaktorka Eva Malá

Necitlivé úpravy se dělaly také za posledního předchozího vlastníka, který chtěl zámek zasvětit Rytířskému řádu sv. Václava. Například původní kapli s pozdně renesanční malbou na klenutém stropě změnil na moderní byt s klasickou plovoucí podlahou.

Historicky pivovar vždycky patřil k zámku. „My jsme tady v tom regionu vyrostli. Myslím, že je to takové naše dědictví a taková povinnost trochu se o zámek postarat, protože je to nádherná budova, a jinak by to spadlo,“ dodává ředitel pivovaru Havlík.

Rekonstrukce by měla přiblížit zámek někdejší podobě. „Všechny nové přístavby se budou rušit, aby prostor byl tak, jak zhruba vypadal někdy v 19. století,“ poznamenává správce zámku Vít Pražák.

Zrestaurovat by se měla třeba pozdě renesanční výmalba, původní parkety, které byly kdysi zalité asfaltem, nebo renesanční prvky na fasádě.

Zámek ve Svijanech na Liberecku | Foto: ČTK

Rekonstrukce bude probíhat na několik etap. Ta první počítá mimo jiné se vznikem archeologického muzea.

„Zámek se nachází v nalezištích z doby bronzové – Příšovice, pohřebiště na Cecilce,“ vysvětluje projektová manažerka Markéta Tumová. Právě tam nalezené předměty by měly tvořit základ expozice. „Tak se ty nálezy dostanou vlastně z depozit muzea do zámku,“ dodává Tumová.

Část expozic bude patřit také novodobější historii i pivovaru a v přilehlé budově bývalé školy vznikne návštěvnické centrum. První návštěvníky by měl zámek přivítat v létě příštího roku.

Eva Malá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme