Zámek ve Svijanech na Liberecku se po dvou letech otevřel návštěvníkům

25. červen 2016

Po dvou letech oprav se v sobotu (25.6.) zámek Svijany na Liberecku otevřel návštěvníkům. Můžou se těšit třeba na unikátní archeologické nálezy ze Svijan a blízkých Příšovic nebo na zajímavosti odhalené při opravě zámku. K těm patří třeba více než 3000 let stará bronzová jehlice, středověká pec na chleba nebo tajná chodba.

Návštěvníci uvidí taky unikátní bronzový poklad takzvaných svijanských labutěk. Podle archeologa Petra Brestovanského je bronzový poklad světový unikát. „Když se to roku 1854 našlo, tak už několik let po tom informovala Severní Amerika ve svých vědeckých časopisech, že se ve Svijanech našly takové unikátní bronzy.“

Expozice zámku ve Svijanech

Takzvané svijanské labuťky pochází z 10. století před naším letopočtem. „My jsme se pak pokusili rekonstruovat vozíček. Tohle to je ten soubor složený z originálů a kopií, které máme jak z Vídně, tak z Národního muzea, Turnova, Liberce, ale je jich tady všech devětadvacet.“ Není ale jasné, k čemu labuťky sloužily. „Jsou to kultovní předměty, a jakmile archeolog řekne - kultovní předměty - tak neví nic,“ dodává archeolog Petr Brestovanský.

Zajímavé je pohřebiště, které návštěvníka provede starověkým rituálem. „Máme tady i přesné polohy těch hrobových jam, máme do toho nainstalované i hrnce – pohřební nádoby, co se rekonstruovaly. Skutečně máme důstojné místo na to, abychom tady ukázali část toho pohřebiště.“

Historie zámku se píše od roku 1576, kdy tu byla vystavěná tvrz. Po bitvě Po Bílé hoře se ze zámku stala správní budova a za socialismu ubytovna. Práce tu nekončí. Zrenovuje se barokní oltář ve velké kapli. Na zámku by ještě měla být restaurace, ubytování a v plánu je i zážitkový minipivovar. Každý si tu bude moct uvařit vlastní pivo.

autor: Eva Malá
Spustit audio