Zapojte se do úklidu Jizerek. Odměna? Sušenka i dobrý pocit

Po oba dva víkendové dny budou dobrovolníci uklízet Jizerské hory. Zbaví horské oblasti odpadků po turistech nebo třeba černých skládek. Jde o akci, která se koná dvakrát ročně. „Úklidové čety“ často při úklidu Jizerských hor najdou i kuriozity.

Tradičního úklidu se pravidelně účastní stovky dobrovolníků. Pytle a rukavice dostanou na místě a zdarma, k dispozici je i drobné občerstvení nebo malá odměna. Nasbírané odpadky nemusí dobrovolníci tahat s sebou, ale jednoduše je nechají kdekoliv u cesty a nahlásí organizátorům jejich polohu. Ti už pak zajistí jejich svoz a likvidaci.

Můžete vymyslet i vlastní úklidový den

Podobnou akci můžete uspořádat i v jiné oblasti nebo se zapojit do některého z jiných pravidelných úklidů. Ty probíhají na různých místech, třeba každoročně v dubnu v rámci celostátní akce Ukliďme Česko.

Úklid Jizerských hor je už tradiční, probíhá od roku 1999. Lidé v minulých letech našli v horách kromě běžných odpadků třeba i pneumatiky a lyže. Byly to ale i věci, které bychom hledali spíš v okolí dětských hřišť. „Poměrně často nacházíme použité dětské kočárky, to jsou takové zajímavosti. Největší část odpadu ale tvoří obaly od potravin, které tam turisté zanechají, pak jsou to i dráty a kabely,“ říká Kateřina Bednářová, ředitelka pořádající Společnosti pro Jizerské hory.

Odpadkové pytle a rukavice si vyzvedněte mezi devátou a čtrnáctou

Přijít může kdokoliv, není potřeba se předem nikam hlásit ani registrovat. Pomůcky k úklidu si lidé můžou vyzvednout na parkovišti na Jizerce, v Bedřichově u Stadionu nebo u Kapličky v Hraběticích od 9 do 14 hodin. Dobrovolníci získají i malé občerstvení, třeba sušenku, a odnesou si i kovovou placku, že se úklidu zúčastnili.

autor: jch
Spustit audio