Ze Zahrádek u České Lípy na kole až k protinožcům

Monika Vacková se vydala se svým manželem a malými dětmi na kolech do Austrálie a na Nový Zéland. Děti sice na kolech nešlapaly, přesto měly stejné podmínky jako dospělí.

„Byl to úplně jiný level cestování, neuměli jsme si to ani představit,“ vzpomíná Jiří Vacek na cestování s dětmi a manželka Monika dodává: „O děti se vždycky staral ten, kdo měl čas, ale hlavně on se o ně staral celou dobu, protože je měl za sebou na vozíku.“ Řeč je o tehdy jedenácti měsíčním Péťovi a tříleté Barunce.

„Hlavně jsem řešila, co s sebou vzít, co všechno na ty tři měsíce budou potřebovat,“ vysvětluje Monika, „ve výsledku to bylo lepší s tím malým dítětem, protože Barunka už má nějaké potřeby, ale Péťa byl spokojený naprosto se vším.“

„Když máte s sebou děti, musíte počítat s tím, že si chtějí hrát,“ odpovídá Jiří na otázku, jestli je děti tak trochu nebrzdily. „Nehrotili jsme to, žádné etapy nebo něco takového. Samozřejmě jsme věděli, kam bychom rádi ten den dojeli, holt nám to trvalo o dvě, tři hodinky déle,“ doplňuje.

Spustit audio