Železniční trať Liberec – Praha má vést přes Hodkovice nad Mohelkou. Město je proti

27. duben 2016

Hodkovice nad Mohelkou na Liberecku by se v budoucnu mohly stát důležitým železničním uzlem. Městem by měl vést rychlostní železniční koridor z Liberce do Prahy a dál do Wroclavi v Polsku.

Obyvatelům města vadí, že železniční trasa má přetínat území Hodkovic v místech, kde se nachází pískovcové skalní město, také se bojí hluku z projíždějících vlaků.

Vedení města se proto dnes snažilo přesvědčit zástupce ministerstva dopravy, Správy železniční a dopravní cesty i zástupce Libereckého kraje, aby se pro železnici hledala jiná trasa.

Podle zástupce Správy železniční a dopravní cesty není jiné trasování možné kvůli krajinnému rázu. Jiná trasa by znamenala vyšší náklady.

Ministerstvo dopravy schválilo plán stavby přímého železničního spojení mezi Prahou a Libercem už v roce 2008. Nová trať by měla být dvojkolejná, kvůli jejímu narovnání by už nevedla přes Rychnov u Jablonce nad Nisou.

Správa železniční dopravní cesty začne k zamýšlené trati připravovat studii. Zároveň přislíbila zpracovat detailnější studii okolí Hodkovic nad Mohelkou, která by měla ukázat případný dopad na obyvatele města.

autor: Eva Malá
Spustit audio