Zemanova návštěva kraje: Od hejtmana dostane jako dárek likérovou lahev

Do Libereckého kraje dnes (9. května) přijíždí prezident Miloš Zeman. Stráví tady tři dny a setká se například s hejtmanem a krajskými zastupiteli, ale taky s obyvateli několika obcí a měst. Jaký plán hlava státu během návštěvy má, nebo jaký dárek dostane od libereckého hejtmana, zjišťoval redaktor Jan Charvát.

Prezidentská kolona by měla dorazit v půl jedenácté ke krajskému úřadu. Krátce poté se prezident soukromě, tedy bez účasti novinářů, setká s hejtmanem kraje Martinem Půtou z hnutí STAN a s jeho manželkou. Zapíše se taky do pamětní knihy kraje. Podle krajské mluvčí Markéty Dědkové se setká i s krajskými zastupiteli, starosty obcí a měst a s řediteli příspěvkových organizací. „Tentokrát to bude v resortu kultury, památkové péče, cestovního ruchu a životního prostředí. Odpoledne se rozjede do obce Prysk, která je držitelem ocenění Vesnice roku Libereckého kraje za loňský rok,“ říká krajská mluvčí Markéta Dědková.

Prezident v Liberci povečeří se skláři

Na Českolipsko by měl prezident dorazit okolo půl čtvrté odpoledne. V tamním areálu požární nádrže se pozdraví s vedením obce, naplánovaná je i beseda s občany Prysku, která proběhne na venkovním pódiu. Naplánovaná je na úterý 9. května ještě večeře, na tu prezident přejede do Liberce. Sejde se při ní se členy Svazu výrobců skla a bižuterie. U jídla s nimi probere budoucnost sklářského průmyslu. Jeho středeční program pak začne v areálu jedné z průmyslových firem v Turnově.

Hejtman Martin Půta předá prezidentovi dárek od zástupců kraje – likérovou lahev s vyrytým motivem lva a dvě skleničky od výrobce ze Železného Brodu. V dalších dnech – tedy ve středu a ve čtvrtek – hlava státu navštíví i Jilemnici, Železný Brod nebo Doksy, z kraje odjede ve čtvrtek odpoledne krátce po závěrečné tiskové konferenci, která má začít o půl čtvrté odpoledne v hotelu ve Starých Splavech.

autor: jch
Spustit audio