Zima v Jizerkách se letos vydařila, pochvalují si provozovatelé skiareálů i ubytovatelé

Letošní zimní sezóna v Jizerských horách je u konce. Vleky a lanovky se zastavily, sníh pod jarními slunečními paprsky rychle taje. Letošní leden byl podle provozovatelů skiareálů ukázkový. Přestože se pak počasí zkazilo a přišel déšť, uplynulou sezónu hodnotí pozitivně. Podobně mluví i hoteliéři a majitelé penzionů, restaurací a stánků s občerstvením v okolí sjezdovek a běžeckých stop.

„Sezónu jsme ukončili kvůli počasí, které se zkazilo a hodně se oteplilo,“ říká Petr Bažant, provozovatel Ski areny Jizerky. Přestože sezóna končí, ve skiareálech mají napilno. „Přijde na řadu i úklid celého areálu – sněžných děl, matrace kolem sloupů, hadice po zasněžování,“ dodává Bažant.

„Letošní sezóna začala velmi hezky, byl úžasný leden,“ hodnotí ukončenou zimní sezónu ve skiareálu na Ještědu provozovatel Filip Svrček. „Napadlo hodně sněhu, bylo slunečné počasí, tak sjezdovky byly perfektně upravené a lyžování bylo alpského stylu. Bohužel v únoru se změnilo počasí, dlouhodobě pršelo a oteplilo se a sjezdové tratě bohužel pozbyly kvality, což se projevilo na návštěvnosti,“ komentuje Svrček.

Letošní sezóna byla v Jizerkách úspěšná i pro ubytovatele. Podle Zdeňka Müllera, který provozuje penzion v Bedřichově, mělo na letošní sezonu pozitivní vliv počasí – hodně sněhu a slunečná obloha. „Prázdniny plánují lidé dopředu, takže čekají, co na ně vyjde za počasí, s tím už moc neudělají. A když vidí, že jsou perfektní podmínky pro lyžování, jedou na hory i lidi, kteří by normálně nejeli,“ tvrdí Müller.

autor: sas
Spustit audio