Zimní lyžařská sezona končí a provozovatelé ski areálů a horští záchranáři bilancují

30. březen 2015

Letošní zimní sezona je u konce. Vleky a lanovky stojí, sníh na svazích mizí před očima. Poslední zbytky sněhu leží ještě na několika místech na Jizerské magistrále, kam je možné vyrazit se staršími běžkami. Přichází proto vhodná doba na bilancování uplynulé sezóny.

Obecně je letošní sezóna hodnocena jako lepší naž ta předchozí. A že sezóna skutečně končí je evidentní již při letmém pohledu na dříve zasněžená místa. A z důvodu oteplení se podmínky na Jizerské magistrále rychle mění. Nástup z Bedřichova je již velmi obtížný. Po Kristiánov, Bílé buky a konec Krásné Máří jsou již velká vytátá místa, kde je nutné lyže přenášet. Vhodnější nástupní místa jsou např. Václavíkova studánka, Jizerka či Smědava. V těchto oblastech jsou podmínky pro lyžování stále dobré. Je to v podstatě poslední šance, jak si užít zimní Jizerky na běžkách.

I hodnocení sezóny se liší podle místa. Filip Svrček ze ski areálu Ještěd má jasno - letošní sezona pro něj byla průměrná. Podobně hodnotí sezonu i Petr Bažant ze ski areny v Jizerky. Přeci jen je ale o něco optimističtější než vlekaři na Ještědu nebo Javorníku. Do Jizerek totiž jezdí lyžaři na víc dní, což přináší provozovatelům vyšší tržby. Strach o dobré podmínky byl ale na lyžařích podle Petra Bažanta letos znát.

Počet úrazů v Jizerských horách oproti loňsku rapidně stoupl. Proč, to ví náčelník Horské služby Jizerských hor René Mašín. „Bylo to dáno pravděpodobně i celkem větší návštěvností. Svoji roli sehrál i rychlý, tvrdý sníh, který byl na mnoha sjezdovkách pouze technický. Lyžaři jsou rok od roku rychlejší, což zvyšuje riziko nehody a úrazu", doplnil informace náčelník Mašín.

autor: sas
Spustit audio