Žirafí kluk Isiolo, nejnovější a nejvyšší přírůstek liberecké zoo

V zoologické zahradě v Liberci se narodilo žirafí mládě. Malý sameček se má čile k světu a dokonce už neobratně pobíhá po výběhu žiraf Rothschildových a následuje svou matku Imaru pod dohledem více než pět metrů vysokého otce Mika. Od začátku letošního roku je to už druhý přírůstek v žirafím stádu. Žirafy chová liberecká zahrada od roku 1985.

Malého žirafího samce obdivují především dětští návštěvníci. Žirafí mládě už se pomalu prochází po výběhu, není ale vysoké dva metry – jak tomu bývá po narození u samců žiraf. „Tenhle klučina se nám narodil menší, než to bývá obvykle. Jeho matka je malá žirafa a navíc to byla prvorodička, u kterých bývají mláďata menší,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar.

30 minut po porodu hurá na dlouhé nožky

Mládě se má čile k světu a žirafí máma se o svého potomka výborně stará. „Porod proběhl standardně, mládě po něm bylo velmi životaschopné. Po deseti minutách zvedlo hlavu a po půl hodině už stálo na nohách,“ popisuje Melichar.

Nový žirafí kluk z liberecké zoo dostal jméno Isiolo. „Jedná se o město, dokonce celou provincii v Keni. Zvířatům se snažíme dávat jména místní, která k nim pasují lépe než ta naše česká,“ říká zoolog. Protože v každém žirafím stádě může být pouze jeden samec, Isiolo v Liberci nezůstane, vysvětluje mluvčí zoo Barbara Tesařová: „Až dosáhne pohlavní dospělosti, tak bude pravděpodobně převezen do jiné zoologické zahrady.“

Návštěvníci zoo v Liberci můžou vidět ještě dvě další nová mláďata – zebru Chapmanovu a lamu vikuňu.

Žirafí mládě Isiolo se drží své mámy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio