Zloději aut řádí na horách hlavně v zimě - využívají toho, že turistů přijíždí víc

26. únor 2015

Na krádeže aut jsou policisté v Jizerských horách v zimě zvyklí. Zloději využívají toho, že v zimní sezoně je v lyžařských regionech velký ruch. Většina lidí tam jezdí autem a hodně z nich nevěnuje během dovolené svým vozům tolik pozornosti, kolik by podle policie bylo potřeba.

Starosta Smržovky Marek Hotovec z ODS naráží na to, že lidé sami zlodějům mnohdy napomáhají svojí nepozorností. Zloději aut si nicméně podle policistky Dagmar Sochorové často umějí poradit i s velmi dobře zabezpečenými auty.

Kradou se hlavně škodovky a Volkswageny. Právě rodinný vůz značky volkswagen ukradli na silnici vedoucí do Jizerských hor manželům Lence a Petru Němcovým z Liberce.

Letošní novinkou v policejních statistikách je nárůst ukradených fordů. Od začátku letošního roku bylo v oblastech Jizerských hor a Krkonoš v okresech Jablonec nad Nisou a Semily odcizeno více než 10 osobních automobilů značky Ford. Policisté se proto domnívají, že se může jednat o činnost organizované skupiny, zaměřené právě na tuto značku.

Policistům hodně pomáhají kamery, které nechybí ani ve Smržovce. Starosta Smržovky Marek Hotovec si jejich přítomnost pochvaluje. Podle něj je ze statistik zřejmé, že i díky nim krádeží motorových vozidel nepřibylo, naopak se jejich počet snížil. Kamera zachytila i zloděje fordu na Maliníku, zatím se ale policii nepřihlásil nikdo, kdo by pachatele identifikoval. Manželé Němcovi měli jako jedni z mála štěstí, svoje auto mají díky práci policistů zpátky doma.

autor: sas
Spustit audio