Zlomeniny a tržné rány. Chirurgie v Libereckém kraji ošetřují letní úrazy

27. červenec 2016

Oddělení chirurgie a traumatologie na severu Čech jsou teď plná pacientů s typickými letními úrazy. Nejvíc zranění si lidé způsobují na kolech, motorkách a při adrenalinových sportech. Letních úrazů je podle statistik poměrně hodně. A to proto, že lidé mají dost času na nejrůznější sporty, jezdí víc na kolech a na motocyklech a pouštějí se taky do oprav svých bytů, chat a chalup.

Na libereckou chirurgii a traumatologii teď míří hodně pacientů se zlomeninami, tržnými ranami a úrazy páteře. Traumatolog Richard Lukáš zmiňuje další typické letní úrazy. „Česali třešně a šahali pro tu poslední nejkrásnější třešinku, aby se potom u nás objevili. Samozřejmě už byl i případ, kdy jedinec skočil do mělké vody,“ popisuje Lukáš.

Při skoku do mělké vody hrozí, že si pacient nezvratně poškodí míchu a skončí na invalidním vozíku. Na traumatologii končí po těžkých dopravních nehodách i hodně motorkářů.

„Pak jsou cyklisti, kteří si lámou horní polovinu těla nebo pánev, když spadnou na bok,“ říká traumatolog. Stále je hodně cyklistů, kteří si neberou na kolo helmu. „I na koloběžku by si lidé měli brát helmu. Koloběžka z kopce vyvine rychlost jako automobil, navíc se ovládá hůř než kolo,“ varuje traumatolog.

Spustit audio