Žloutenka na Jablonecku řádí dál, hygienici evidují desítky nových nakažených

26. říjen 2016

V Jablonci nad Nisou a okolí stále řádí hepatitida typu A – lidově nazývaná žloutenka. Hygienici označují tuto epidemii za táhlou - začala totiž loni v létě a stále se jí nepodařilo vymýtit. Navíc za poslední měsíc a půl přibyly desítky nových případů. Hygienici proto dál dělají řadu preventivních opatření a snaží se šíření nemoci špinavých rukou zabránit. O epidemii, hepatitidě i preventivních opatřeních si povídala reportérka Šárka Škapiková s lékařem Jaroslavem Harmanem z Krajské hygienické stanice v Liberci.

„Evidujeme 165 případů, po třetím září evidujeme kolem 30 nových případů – v nové části města, v jiné než před rokem, kdy výskyt žloutenky byl rozptýlený,“ říká Jaroslav Harman, protiepidemologický lékař z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Žloutenka - způsoby přenosu u jednotlivých typů

„Nákaza se týkala lidí, kteří žijí nestandardním způsobem – uživatelů drog a lidí bez domova,“ vysvětluje lékař a pokračuje: „Zdrojem nákazy je vždy člověk – často ten, který nemá rozvinuté epidemiologické příznaky. Nebezpečnější jsou pro další přenos vždy ti, kteří nemají žádné příznaky, nemají zvláštní zdravotní problémy.“

Když se člověk žloutenkou nakazí, nejvíce nákazu vylučuje těsně před začátkem onemocnění. Lidé by měli dbát na důslednou hygienu – hlavně pravidelné mytí rukou. „Důležité je mytí rukou po použití toalety a hygiena v souvislosti s jídlem,“ upozorňuje lékař.

Krajští hygienici už proti šíření žloutenky podnikli řadu opatření. „Prvním opatřením je důsledné vyšetření, poučování, provádění desinfekce a kontrola hygieny například na bazénech, osvěta zaměstnanců i dětí ve školách.“

Virová hepatitida / žloutenka A, B, C a E - počty onemocnění
autor: sas
Spustit audio