Zmrzlinový fenomén: Při volbě příchuti se prodejci řídí počasím

Češi mají nejraději vanilkovou zmrzlinu. Přednost před jinými zmrzlinami jí v anketě pro regionální Deník dala čtvrtina respondentů. Na druhém místě skončila čokoládová příchuť, kterou by zvolilo téměř dvacet procent z více než tisícovky dotázaných. Zajímavé je, že prodejci mražené pochoutky volí příchutě podle aktuálního počasí.

Průměrná spotřeba zmrzliny v Česku je podle Potravinářské komory zhruba kolem tří litrů na osobu. Je to o hodně méně než ve většině evropských zemí, píše regionální Deník. Asi 40 procent celkového prodaného objemu tvoří točené zmrzliny. Podíl točených zmrzlin ale stále roste. „Na tomto trendu se mohou podílet teplá léta a zvýšení dostupnosti točených zmrzlin,“ řekla Deníku mluvčí komory Dana Večeřová.

Teploty do 20 stupňů? Bude čokoláda nebo pistácie

Zmrzlináři se pak při výběru příchutí řídí i počasím. Pokud teploty nepřevýší 20 stupňů Celsia, volí nejčastěji čokoládovou nebo pistáciovou. V horkých dnech jsou to ovocné příchuti. Obvykle jahodovou, pomerančovou, malinovou nebo višňovou, informuje Deník.

Točená zmrzlina = přísná hygiena

Nevýhodou točené zmrzliny může být hygienické hledisko. Čištění strojů v případě točených zmrzlin je náročnější než servírování kopečků z plastových obalů od výrobce.

autoři: ako , red
Spustit audio