Značkaři turistických tras v Libereckém kraji potřebují víc peněz. Jinak hrozí, že část značení neobnoví

5. říjen 2015

Budou se turisté v Libereckém kraji při výletech ztrácet kvůli zašlému turistickému značení? O to se teď hraje ve sporu o peníze mezi tamními značkaři z Klubu českých turistů a krajem. Značkaři totiž hrozí, že pokud nedostanou od kraje stejné peníze, jako dávají na obnovení značek jiné kraje, tak část z nich nebudou moci obnovit.

„Je tady poměrně dost kilometrů turistických tras, některé jsou dost odlehlé, zejména v oblastech Jizerských a Lužických hor a taky Krkonoš. Tam se dostáváme k tomu značení obtížněji, musíte překonávat velké vzdálenosti, jet tam i autem i to značení v horském terénu je pracnější,“ objasňuje specifika Libereckého kraje šéf rady značení Klubu českých turistů Karel Markvart.

Podle něj potřebují liberečtí značkaři od kraje přes 360.000 korun ročně. Teď dostali pouze 200.000. To je podle nich mnohem méně, než dostávají značkaři v jiných krajích. Náměstek hejtmana Marek Pieter ze Starostů si myslí, že 223 korun na kilometr turistických tras, které kraj značkařům ročně dává, je dost.

„Vycházíme z nějaké ceny za kilometr, abychom byli porovnatelní. Pokud bychom mohli vyhlásit dotační titul a vyhlásit, že za jeden kilometr dáme nějakou částku, mohli by se nám přihlásit dobrovolníci nebo neziskové organizace, tak ta cena bude optimální. Oni ti značkaři ale mají takový monopol, kdy přijdou, že chtějí víc peněz a nám nezbývá, než to buď akceptovat, nebo ne.“

Značkaři jsou dobrovolníci, chtějí jen proplatit cestovné

Podle značkaře Zdeňka Rajsigla lze ale těžko hovořit o cenovém monopolu, když chcete jen proplatit cestovné.

„Značkaři jsou dobrovolníci, nikdo z nás nepobírá plat. Materiál nám proplácí ministerstvo pro místní rozvoj. My potřebujeme od kraje peníze jen na proplacení jízdenek, abychom se na ty trasy dostali.“

Osada Jizerka

Jak připomíná Karel Markvart, značkaři jako dobrovolníci přispívají k rozvoji cestovního ruchu, a to by si měl Liberecký kraj uvědomit.

„Víme, že turisté, kteří se po těchto trasách pohybují, utratí za služby, dopravu, ubytování, stravování a podobně v celém Česku kolem pěti miliard korun. A to je to, co Klub českých turistů přináší na zlatém tácu pro rozvoj cestovního ruchu,“ zdůrazňuje Markvart, který věří, že tak jako kraj našel dodatečných 20 miliónů korun v rozpočtu pro sport, najde potřebných 165.000 korun navíc i na obnovu turistických tras.

Pokud peníze nebudou, značkaři hrozí, že část tras neobnoví. Marek Pieter ve finále slibuje, že s tím něco udělá.

„Uznávám, že je to jedna z velkých výhod našeho kraje, že tady máme spoustu zajímavých turistických tras, a bylo by škoda, aby se u nás turisté ztráceli. V rozpočtovém výhledu počítáme, že bychom měli najít pro značkaře zhruba 340 tisíc korun. Takže by to bylo ještě větší navýšení než pro letošní rok.“

Spustit audio