Žně v Libereckém kraji letos zpomalilo deštivé léto

25. srpen 2016

Sklizeň v Libereckém kraji postupuje pomalu. Může za to proměnlivé počasí. Problémy kvůli počasí má i jedno z největších zemědělských družstev v kraji ZOD Brniště. Před rokem byly touto dobou žně už u konce. Přestože sklizeň začala jako obvykle, ještě zbývá v Brništi sklidit více než pět set hektarů pšenice.

„O víkendu spadlo hodně srážek, přes třicet milimetrů. Teprve dnes vypadá počasí na to, že by se snad odpoledne nebo k večeru dalo vyjet,“ vysvětluje ředitel ZOD Brniště Otto Forman.

Mezi těmi, kteří pomáhají se sklizní, je i agronom Dan Horváth. Podle něj se vyjíždělo za pěkného počasí dřív než v odpoledních hodinách.

„Už je po svaté Anně, je srpen a rosa je dlouho. Proto vyjíždíme v jednu, ve dvě odpoledne a sklízíme do devíti do večera.“

„Co se týká vlhkosti obilí, tak ta se průběžně měří. V současnosti byla vlhkost kolem dvaceti procent. Nevýhoda je ta, že jak to přes víkend namoklo, tak je promočená půda, a i když se to odpařuje, tak obilí to znovu zachytí a vlhkost je na sklizeň příliš vysoká. Pak by se muselo hodně dosoušet, a to jsou další náklady,“ doplňuje Forman.

Řepka už je sklizená, pšenice stále ne

Ještě neposečená jetelotráva

Řepku zemědělci v Brništi už sklidili, přestože to bylo v pozdějším termínu. Na poli vlivem deště a větru zůstalo ležet asi deset procent polámané řepky. Za polem se sklizenou řepkou je další, které na svoji sklizeň teprve čeká.

„Tam je pole pšenice. Nám už zbývají ke sklizni pouze pole s pšenicí. Je to 518 hektarů, 33 procent ploch, to je jenom pšenice.“

Počasí nejen, že zkomplikovalo sklizeň, ale také ovlivnilo přípravu polí na příští rok.

„Řepka se v tomto období už seje. Měli jsme problém, abychom měli volnou plochu připravenou už na setí řepky na příští rok. Nakonec jsme to dali dohromady, ale mírné zpoždění tam bylo. Nic nenasvědčovalo tomu, že by průběh žní byl letos komplikovaný, ale bohužel v druhé polovině července a v srpnu bylo hodně deštivých dnů. Obilí i řepku to samozřejmě postihlo. Pak se vše komplikuje. Zaprší, další den to má schnout, a když do toho třetí den zaprší, tak to nejde posekat. Nicméně je to pořád průměrný průběh žní,“ dodává Otto Forman.

Letošní vrtkavé počasí zemědělcům sice zkomplikovalo žně, přesto by nemělo mít vliv na výnos z hektaru.

Spustit audio