Zrekonstruované Soukenné náměstí v Liberci přijali někteří s rozpaky

6. prosinec 2012

Právě dokončená rekonstrukce Soukenného náměstí v Liberci vyvolala u řady Liberečanů rozpaky. Některým lidem se zdá, že za osmnáct miliónů korun tam přibyly jen lavičky a pár stromků. Na slavnostní otevření náměstí přišla dokonce opozice s transparenty.

„Je to prostě nádhera – zvlášť těch sedmdesát šest laviček po jedenácti tisících – to se prostě povedlo, vážení přátelé...“ vykřikoval s ironií v hlase bývalý ekonomický náměstek primátora Jaromír Baxa z opoziční Změny pro Liberec. Nesl transparent Betonová lobby, liberecké hobby a připomínal zbytečnost rekonstrukce Soukenného náměstí, o které rozhodla městská rada ještě za primátora Jiřího Kittnera z ODS.

Když byl Jaromír Baxa za Kittnerova následovníka Jana Korytáře radním, usiloval o zrušení zakázky kvůli nedostatku peněz v městské kase. Vítěz výběrového řízení, firma Syner, se ale obrátila na Antimonopolní úřad, město dostalo pokutu ve výši sto tisíc korun a muselo stavět. I když opět na dluh, jak vysvětluje současný náměstek primátorky sociální demokrat Lukáš Martin: „Jsme spokojeni, že jsme se nakonec dokázali, přes veškeré ty peripetie, které tuto stavbu provázely, dohodnout s dodavatelem na rozfázovaném financování, protože v roce 2012 bychom nedokázali ufinancovat tuto akci. Platba je rozložená do roku 2013.“

Někteří lidé čekali od rekonstrukce Soukenného náměstí víc: „Mělo by tu být víc stromů, než laviček. Tohle je akorát pro ty ožralý, kteří se tu válejí. Doufám, že to nepřipustí...“ Určitě to budeme hlídat, slibuje Lukáš Martin, máme novou vyhlášku o zákazu pití alkoholu na veřejném prostranství.

A zeleně je dost, zdůrazňuje architekt Radim Kousal, který se pro novou podobu náměstí inspiroval v brazilském Sao Paulu. „Plocha zeleně je zvětšená na dvojnásobek. Samozřejmě, teď v zimě to není vidět, ale za pět let uvidíme, že je tady skutečně pobytový park. To, že to stálo osmnáct milionů – to náměstí je srovnatelné třeba s frýdlantským náměstím, jehož úprava stála čtyřicet pět milionů.“ hájí rekonstrukci Radim Kousal.

Spustit audio