Zvon v kostele svatého Jakuba staršího v Přepeřích u Turnova skrývá tajemství

29. červenec 2015

V kostele svatého Jakuba staršího v Přepeřích u Turnova mají malý a velmi starý zvon, který v sobě skrývá tajemství. Kostelník ho u příležitosti oslav dokončení oprav kostela snesl z věžičky, aby si ho lidé mohli prohlédnout, než zvon začnou zkoumat odborníci.

Jde o nejstarší zvon v Pojizeří. Pochází z poloviny 15. století, pamatuje tedy ještě husity. Nápis, který je na zvonu je i pro odborníky velkým rébusem. „Nápis můžeme označit jako enigmatický, protože ho nelze rozluštit, i když jednotlivá písmena jsme schopní odhalit. Tak, jak jsme zvyklí ho číst, ale nedává žádný smysl,“ vysvětluje semilský archivář Pavel Jakubec.


„Máme několik možností, jak se to stalo,“ pokračuje Pavel Jakubec. „Buď byl zvonař negramotný, což v té době nebyla žádná výjimka. Měl pouze formu a vzor, podle kterého dával ten nápis dohromady. Mohlo se stát, že mu ten nápis při komponování formy spadl nebo se poškodil, a on pak nevěděl, jakým způsobem to dát zpátky, tak tam písmenka nelepil, jak ho napadlo. Některá ta písmena jsou dokonce otočená vzhůru nohama a některá jsou zase vodorovně postavená, takže je vidět, že tomu vůbec nerozuměl. Další z variant je, že nápis něco skrývá,“ uvažuje nahlas archivář.


Zvon tedy čeká znalecké zkoumání. Kostel svatého Jakuba staršího pochází z roku 1340. Kdysi u něj stála i dřevěná zvonička.

Spustit audio