VIDEO: Jak se v Železném Brodě rodí křehká skleněná krása?

27. říjen 2016
Koktejl

Letos jubilujícímu festivalu Skleněnému městečku už po páté v září předcházel začátek sympozia Letní Sklářská Dílna. Kdo má rád horko, oheň, sklo, hemžení lidí a tvůrčí práci, toho sklářské sympozium nadchne. A snad pro každého v oboru nevzdělaného je zajímavé, co vše se dá ze skla vyfouknout.

Pořadatelé – město, sklářská škola a Městské muzeum v Železném Brodě letos pozvali Karolínu Kopřivovou, Annu Polanskou, Jakuba Berdycha staršího a Lucii Kořenskou-Švitorkovou. Takzvaně k ruce jim jsou Jan Bohuslav, Jaroslav Bukovský, Kamil Skrbek a Lukáš Šulc. Všechna jména spojuje železnobrodská sklářská škola a tak jim prostředí školní hutě není cizí. Jak si vedli jako skláři, mohli po dva dny sledovat i návštěvníci, a být tak u zrodu křehké skleněné krásy.

Už od začátku Letních Sklářských Dílen měli letos všichni umělci jedno společné téma – Prostřený stůl. Přesto vzniká řada rozdílných děl a na začátku vzorování návrhů sklářských umělců jen málokdo odhadne, co tím chtěl autor říct, a tak nezbývá, než se zeptat.

Jak se rodí sklo v Želbrodě

„Navrhla jsem jakousi skleněnou vázu tvořenou ze dvou stejných tvarů asi tak v modro šedé až zelené barvě. Po vyfouknutí mě na tom bude čekat ještě hodně práce, především broušení,“ svěřila se v huti jedna z letošních účastnic LSD Lucie Kořenská Švitorková. Výsledky úsilí výtvarníků a sklářských mistrů mohli návštěvníci Skleněného městečka vidět na Výstavě skla, kde jsou k vidění i díla z předchozích sklářských sympozií. Ta se každoročně stávají majetkem železnobrodského muzea.

Práci v mnoha sklářských oborech si během Skleněného městečka mohli jeho návštěvníci sklářské škole i sami vyzkoušet, řada firem výrobu dokonce předváděla v ulicích města.

Jak se rodí sklo v Želbrodě
autoři: Jaroslava Mannová , Jaroslav Hoření
Spustit audio