Liberální výchova dětí? Ano! Ale s pevnými hranicemi, říká psycholog

28. listopad 2016
Koktejl

Každý extrém je nebezpečný, ať už jde o výchovu autoritativní, nebo liberální, tvrdí odborníci. Pokud chcete uplatnit liberální výchovu u svých potomků, musíte jim stanovit pevné hranice. Ty by ale neměly být tvrdé.

Všeobecně platí, že pokud má dítě srozumitelně určené hranice a je obklopeno láskou, může z něj vyrůst spokojený a vyrovnaný člověk. S tím souhlasí i psycholog Petr Moos z Liberce: „Všechny děti se rodí se základními potřebami – to je potřeba jistoty, bezpečí a lásky. Ta je pro všechny děti tou nejdůležitější potřebou.“

Nebojte se dětem projevovat svou lásku k nim. „Děti potřebují cítit, že je rodiče mají rádi. Ne pro jejich výsledky ve škole, ale hlavně proto, že jsou jejich, a v tom jsou všechny děti stejné, “ dodává liberecký psycholog.

„Rodič vrtulník“ udělá ve výchově dětí víc škody než užitku

Na druhou stranu přílišná péče rodičů, kteří krouží kolem dětí, aby mohli kdykoliv zasáhnout, dětem více škodí, než pomáhá. Právě v tomto vztahu je napětí, úzkost, starost, aby se vše stihlo. „Tyto děti to nemají jednoduché, musí toho hodně stihnout, a mají paradoxně málo času na vřelý vztah se svými rodiči,“ dodává Moos.

Liberální bezhraniční výchova je nesmysl!

Někteří moderní rodiče věří, že dítě dokáže samo posoudit, co je pro ně nejlepší. Všechno má však své hranice. Liberální výchova podle psychologa Moose není vůbec špatná, ale podle jeho slov spočívá především v čase, který s nimi strávíme, respektování jejich osobnosti a názorů.

Musí se však stanovit jisté hranice, nikoliv tvrdé mocenské, které psycholog připodobňuje k nárazu do betonové zdi, ale pevné a důsledné, které dítě po vzájemné diskuzi respektuje.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio