Turnov: Maminky tvoří a pomáhají potřebným. Jejich výrobky si můžete koupit na vánočních trzích

8. prosinec 2016
Koktejl

V pátek 9. a v sobotu 10. prosince proběhne další ročník turnovských vánočních trhů a již potřetí bude mezi desítkami stánků i stánek Pro dobrou věc. Letos to bude sbírka pro Adélku a Vítka. Dvě děti, kterým život do vínku nadělil tu složitější cestu. Obě mají těžká onemocnění komplikovaná epilepsií. Podpořit je může každý s dobrým srdcem a ještě si domů odnést vánoční dárek či dekoraci.

Nápad na stánek pro dobrou věc se zrodil již před třemi lety. Maminky a děti, působící pod turnovskými skauty, se rozhodly udělat před Vánocemi někomu radost. A tak začala příprava zajímavých vlastnoručních výrobků. Jejich prodejem vybrali 30 tisíc korun pro Terezku, která potřebovala novou polohovací židličku. Tak se zrodila tradice stánku, jehož výtěžek putuje k dětem a jejich rodinám, které potřebují pomoc.

Stánek pro dobrou věc na náměstí v Turnově

Minulý rok Honzík, letos Adélka a Víťa

„Loni jsme si dali trošku větší cíl, Honzík, který trpí svalovou atrofií, toužil po elektrickém vozíku, na který pojišťovna nepřispívá. A podařilo se nám s pomocí Turnováků vybrat 80 tisíc. A v letošním ročníku jsme se rozhodli pro dvě děti – Adélku a Víťu,“ říká jedna z organizátorek akce Jana Pekařová.

Za dvacet tisíc korun bychom pořídili obě věci, které by nám velmi ulehčily chod domácnosti. Maminka Adélky

Adélka je šestiletá holčička, které byl diagnostikován Aicardi syndrom – k této diagnóze se pojí mentální retardace, poškození očního nervu, chybějící corpus callosum a epilepsie. Na světě je pouze cca 800 jedinců s touto diagnózou. Péče o Adélku je velmi náročná – psychicky, finančně i časově. Rodině by velmi pomohla videochůvička a sušička. „Adélka je 24 hodin na plenách. Přestože jsme našli zatím nejlepší plenky, stává se dost často, že se Adélka pročůrá, má mokré veškeré oblečení, mnohdy počůrá i deku, prostěradlo a polštáře. Hlavně v zimě je problém se sušením veškerého oblečení,“ vysvětluje svoje přání maminka Adélky Hanka Kynčlová. „Za 20 000 Kč bychom pořídili obě věci, které by nám velmi ulehčily chod domácnosti,“ dodává.

Adélka s rodinou

Bára Součková, maminka Víti, kterému budou 2 roky, by ráda pořídila Vojtův stůl. „Vítek je postižen dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, kdy obojí vzniklo v důsledku silného zakrvácení do mozku krátce po narození. Jezdíme na terapie, radíme se s odborníky, jsme v kontaktu s ranou péčí. Především však každodenně cvičíme Vojtovu metodu a rozmasírováváme svaly ztuhlé spastickými křečemi,“ říká Bára Součková. Vítek za posledních pár měsíců hodně vyrostl, a tak se s ním rodičům bez polohovacího stolu hůř cvičí. Zjistili že, mnohem efektivnější a levnější bude pořídit repasovaný Vojtův stůl, který přijde zhruba na 10 tisíc korun. „Budeme rádi za jakýkoliv příspěvek,“ dodává Bára Součková.

V pátek a sobotu na turnovském náměstí!

Stánek Pro dobrou věc se spoustou dekorací, čepic, náramků, osvědčených lžiček a dalších výrobků, které vznikly nejen na setkání turnovských maminek, ale v řadě domácností najdete po celý pátek a sobotu na turnovských vánočních trzích na náměstí Českého ráje. „Přijďte si všichni vybrat na stánek nějaký dárek. Těšíme se na vás,“ lákají návštěvníky turnovské maminky.

Turnovské maminky vyrábějí i takovéto krásné dutinkové šperky
Spustit audio