Laviny hrozí i v Krkonoších. Když se do ní dostanete, zahoďte lyžařské hůlky

1. únor 2017
Koktejl

Následky lavinových nebezpečí bývají tragické. Dokladem může být letošní neštěstí z italských Alp, kdy lavina zavalila celý hotel. Lavinové nebezpečí ale nehrozí jenom v Alpách. I české hory mohou být nebezpečné. V Krkonoších a v Jeseníkách je dohromady 118 lavinových svahů. Nebezpečné ale mohou být i další svahy s velkým sklonem, kde se nahromadí sníh třeba jen jednou za desítky let.

Na české a polské straně Krkonoš je necelá stovka lavinových svahů. „Lavinové katastry jsou v jednotlivých údolích. Když to vezmu od západu, tak jsou to Kotelní jámy, Labský důl, Údolí Bílého Labe, Dlouhý důl, Modrý důl a Obří důl,“ vyjmenovává nebezpečná místa Pavel Cingr z Horské služby Krkonoš.

Laviny v našich nejvyšších horách si od roku 2000 vyžádaly sedm lidských životů, a tak se určitě nevyplatí podceňovat lavinové vybavení. To se může hodit i na povolených cestách v lavinových katastrech, kam mohou laviny „doputovat“.

Lavinový kurz horské služby

Zahodit hůlky a zbavit se lyží

Do základního lavinového vybavení patří lavinový vyhledávač zvaný pípák, sonda a lopatka. Do volného terénu se sice nesmí, ale ne každý to respektuje. Každopádně je třeba v takovém případě znát zásady pohybu v lavinovém terénu. „Určitě by člověk neměl být sám, ale do svahu má jet jenom jeden a ten druhý ho sledovat, mají mít puštěné lavinové vyhledávače. Pokud se lavina strhne a nedaří se z ní ujet, tak zahodit hůlky, snažit se zbavit lyží,“ radí Pavel Cingr, který je předním odborníkem na laviny.

Prostor pro dýchání před hrudníkem a obličejem

O lavinovém nebezpečí pravidelně informuje horská služba na základě svých měření. Většinu lavin uvolní sami postižení, takže se nebezpečí nevyplatí podceňovat. Když už se člověk dostane do laviny, tak se má pohyby snažit zůstat na povrchu a pokud se lavina začne zastavovat, tak si před hrudníkem a obličejem snažit vytvořit rukama prostor pro dýchání.

„Ten druhý by měl okamžitě zavolat záchranáře, a pak se pustit do vyhledávání a vyhrabávání postiženého,“ dodává Cingr.

Lavinový kurz horské služby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.