Zvesela na dvanáctihodinové šichtě. Na tradičním masopustu v Tatobitech

4. únor 2017
Koktejl

Masopustní období patřilo mezi nejveselejší v roce. Tradici se podařilo úspěšně obnovit třeba v Tatobitech. Žije jí celá vesnice. Kdo nejde v průvodu, připravuje pohoštění.

Je sobota, blíží se čtrnáctá hodina a na parkovišti za obecním úřadem se scházejí masky. Povedené a originální. Dorazila i Sněhurka se sedmi trpaslíky. Příchozí se začínají řadit a doprovázené koňským spřežením se vydávají směrem k Mařenčině studánce a odtamtud k Tatobitské tisícileté lípě. Je to český strom roku a druhý evropský strom roku.

Masopustní průvod prochází prakticky celou obcí. Tu je připravené kafíčko, támhle slivovička, k zakousnutí koblížek i uzené, zkrátka rozmanitá nabídka všeho možného, ale především všeho dobrého. Rozjařené masky mají cíl - kulturní dům s masopustní zábavou. Ta nemůže skončit dříve než půlnočním utopením basy. „Masopust v Tatobitech je dvanáctihodinová šichta,“ říká s úsměvem starostka Lenka Malá.

Masopust, fašank či karneval začíná na Tři krále a končí v noci před Popeleční středou.
Poslední masopustní radovánky by se měly podle kalendáře odehrávat v úterý 28. února.
Pak přijde změna jídelníčku a čtyřicetidenní půst.

Masopust, fašank či karneval začíná na Tři krále a končí v noci před Popeleční středou, takže poslední masopustní radovánky by se měly podle kalendáře odehrávat v úterý 28. února. Pak přijde změna jídelníčku a čtyřicetidenní půst. Ale na Pytlový čtvrtek, který následuje po Popeleční středě, lze ještě dojíst, co zbylo z masopustních veselic.

Naši předkové si na bujaré veselí velmi potrpěli. Konaly se zabíjačky, tancovačky, svatby, vesnicemi procházely průvody maškar, zkrátka všude bylo veselo. A veselo ještě bude třeba příští víkend na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova a o týden později na Sychrově nebo v Rovensku pod Troskami.

Spustit audio