Ivan Mládek miluje sladké. „Zatím cukrovku nemám, tak na to hřeším,“ přiznává

7. únor 2017
Koktejl

Hráč na banjo, zpěvák, skladatel a humorista Ivan Mládek slaví dnes v úterý 7. února 75. narozeniny. Se svým Banjo Bandem hraje bezmála půl století. Poměrně často navštěvuje Liberecký kraj – jezdí hlavně na Jablonecko a co jste možná nevěděli – má slabost pro sladkosti.

Sice na to nevypadá, ale známý hudebník si prý každý den dopřeje něco sladkého na zub. „Zatím cukrovku nemám, tak na to hřeším, ale snažím se zákusky už omezovat. Každý den sním několik sladkostí,“ říká Ivan Mládek s úsměvem.

Ivan Mládek: Zkratky (ukázka)
Z PLR do MLR jel jsem přes ČSSR
SNB mé DKW si stoplo na TK
Mé DKW SPZ ABT 25-50 musí teďka
na GO do ČSAO. OHC či OHV,či co má to DKW
potřebuje z NDR nová šoupátka
Jsem RNDr CSc z ČVUT v Praze 2
V ČSAO v Praze 3 já mám tlačenku

S Banjo Bandem hraje Ivan Mládek od začátku 70. let, jeho písničky už takřka zlidověly. Jožin z bažin se proslavil nejenom v Česku (tehdejším Československu), ale i za hranicemi – v Německu, Itálii a Rusku. Známá a obdivovaná písnička jsou i Mládkovy Zkratky. „Za den jsem to měl hotový, bylo to celkem lehký. Dal jsem si dohromady všechny známé zkratky, a pak jsem na to vymyslel nějaký děj, nebyl to problém. Dodneška, když to zpívám, mě bolí mezi ušima.“

Ivan Mládek jako horolezec! „Nejsem sportovec, to je moje dost slabá stránka“

Svou slávu získala i písnička Prachovské skály, „hymna horolezců a horolezčat“. Právě na Prachovky do Libereckého kraje jezdil Ivan Mládek se svým otcem jako horolezec. „K horolezectví mám takový zvláštní vztah. Celý mládí jsem lezl, možná proto, že mě táta trošičku tlačil. Nejsem sportovec, to je moje dost slabá stránka,“ říká.

Liberecký kraj navštěvuje známý humorista celkem pravidelně, má tu i známého – slavného sáňkaře a kreslíře. „Jezdím poměrně často do Jablonce, do Albrechtic, protože syn má přímo na Špičáku pronajatý byt. Mám tady taky dost kamarádů – třeba ve Smržovce Petra Urbana, rád sem často zavítám,“ uzavírá.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio