Jak udržet dobré vztahy, když bydlíte s rodiči? Stanovte si pravidla a buďte empatičtí

16. říjen 2017
Koktejl

Dobré vztahy s rodiči nebo prarodiči jsou úspěšným předpokladem pohodového soužití bez hádek a zbytečných konfliktů, a to nejen, když bydlíte pod jednou střechou. Pokud sdílíme jeden dům nebo velký být, záleží na rozdělení prostoru, stanovení pravidel a vzájemné toleranci.

Prvním klíčem k pohodovému soužití dvou generací je správné uspořádání domu nebo bytu. „Jiné to bude tam, kde lze alespoň částečně oddělit domácnosti, například dva byty v jednom domě, oddělené patro v domě se samostatným hygienickým zázemím i kuchyní a úplně jiné to bude ve společném bytě, se společnou kuchyní, koupelnou a společným WC,“ vysvětluje Lucie Látrová, odborná pracovnice v sociálních službách a středoškolská pedagožka z Liberce.

Mezigenerační vztahy bývají často vyhrocené i kvůli rozporu mladých a starších v náhledu na život. „Podle mých zkušeností se mladí lidé častěji domnívají, že svět jim leží u nohou, je to přátelské místo, které čeká na ně, až dostudují a vrhnou se do něj,“ říká Látrová.

Snažme se odlišné světy spojit. „Navzájem si do nich nakouknout“

Jde taky o rozdílný životní styl – moderní doba přináší nové možnosti zábavy a komunikace, mladí běžně tráví volný čas v nákupních centrech, kavárnách a klubech i ve všedních dnech. Senioři preferují spíše klid, domácí zázemí a bezpečí, které nacházejí častěji doma, než ve veřejném prostoru. „Právě tyto názorové rozdíly přinášejí nepochopení. Musíme se snažit tyto světy spíše spojit, než oddělovat, navzájem si do nich nakouknout.“

Dokonce i známí a přátelé, kteří také řešili nebo řeší obdobnou situaci, nám můžou přinést naprosto jednoduché a geniální řešení pro nás neúnosné situace.

Komunikační problémy vznikají právě nepochopením odlišných světů. Starší generace ráda – a koneckonců to tak je odnepaměti – poskytuje rady. Jenže generace mladších a nejmladších o ně ne vždy stojí. A každá nevyžádaná rada, nebo alespoň většina z nich, život spíše ztrpčuje, než usnadňuje.

Další střety mohou pramenit z rozdílných představ o finančních investicích – proč potřebujete novou kuchyni; zase jedete k moři, to vám chata nestačí a podobně. Samozřejmě to funguje i opačně, např. proč si nekoupíte nový sporák, támhle nepověsíte jiný obrázek.

Chce to vstřícnost, empatii a pravidla!


Podle Lucie Látrové lze konfliktům předcházet. Je důležité si uvědomit, že každý dělá, co umí. „Jen málokdo z nás schválně druhým škodí. Z toho logicky vyplývá, že to, co nám říkají, a co se nás někdy dotkne, vlastně mohlo být myšleno dobře. Opravdu stačí si toto uvědomit a možná k sobě budeme mnohem vstřícnější.“

Neshodám a hádkám se můžeme vyhýbat i tím, že si dopředu domluvíme pravidla – kdo které situace bude řešit, kdo do čeho raději nebude zasahovat. Pokud dohoda nepomůže, můžeme se obrátit na odborníky. „Výborné mohou být i tzv. svépomocné skupiny – lidé, respektive naši známí a přátelé, kteří také řešili nebo řeší obdobnou situaci. Můžou nám přinést naprosto jednoduchým a geniálním řešením pro nás neúnosné situace,“ doporučuje Látrová.

Rodina
Spustit audio