VIDEO: Psí kusy Moniky Rezlerové ze Semil a její border kolie Keysi

22. únor 2017
Koktejl

Mistrovství světa ve Finsku, talentovou soutěž v televizi, desítky vystoupení na společenských a kulturních akcích nejen v regionu mají za sebou Monika Rezlerová ze Semil se svou fenkou Keysi. Disciplíně zvané dogdancing – neboli tanec se psy se parťačky věnují už několik let. A mají se čím chlubit! Keysi je prý jediný pes, vlastně fenka, v Česku, který umí kotoul.

Velkou zkušeností byla pro Moniku Rezlerovou, která má doma kromě border kolie Keysi taky křížence papillona, fenku Eimmy, účast v televizní soutěži Česko-Slovensko má talent před dvěma lety. „Vzpomínám na to ráda, byly to velké zážitky, přihlásila mě tam sestra s manželem,“ říká.

„Nervy fungovaly na plné obrátky, zažily jsme tam celkem krušné chvilky, na natáčení do Brna jsme přijely už v ranních hodinách a na řadu jsme se dostaly až večer, navíc bylo léto a zrovna velké horko,“ vzpomíná Monika na chvíle před televizními kamerami v talentové soutěži.

Proč si Monika Rezlerová vybrala právě border kolii? „Díky náhodě,“ odpovídá pohotově, „Jednou jsme byli s rodinou na Semilském pecnu a viděla jsem tam v ohrádce malá černobílá štěňata, a tak jsem řekla dětem, jé, podívejte, to jsou krásná štěňátka, to jsou asi voříšci. Ovšem majitel chundelatých kuliček mě vyvedl z omylu a hodně mi o tomto plemeni pověděl.“

Monika Rezlerová a její fenky Keysi a Eimmy

Monice Rezlerové bylo záhy jasné, jakého člena rodiny si za pár let pořídí. Varuje ale, že border kolie není pro každého: „Fajn jsou hlavně pro sportovně založené lidi, protože borderky jsou hodně temperamentní, i když dost učenlivé, jejich páníčci potřebují hodně trpělivosti toho psa učit.“

Milovnici čtyřnohých miláčků v Semilech zaměstnává i výcvik psů v takzvané “psí škole.“ Jak naučit psího člena domácnosti základním povelům a poslušnosti? Poslechněte si ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Jaroslava Mannová a Český rozhlas Liberec!

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio