Motorkářský pár z Liberce projíždí Ameriku z jihu na sever – American Way 2017

24. únor 2017
Koktejl

Láska k motorkám, ale i cestování spojuje dvaačtyřicetiletého Pavla z Liberce a jeho partnerku Veroniku. Podnikli spolu už řadu cest. Projeli rakouské Alpy, zdolali Grossglocker, vydali se na enduro výpravu do Rumunska. Na seznamu svých procestovaných motorkářských cílů můžou odškrtnout i Pobaltí, Finsko, Norsko, Švédsko, Dánsko, Německo nebo romantickou Korsiku. Právě v těchto dnech ale zažívají mnohem větší cestovatelské dobrodružství – alespoň co se délky a pestrosti jejich cestovního itineráře týče – projíždějí Ameriku z jihu na sever. Od Chile po Kanadu. „Dokud nás zima nevyžene,“ říká Pavel.

Itinerář cesty Pavla a Veroniky: Chile – Argentina – Paraguay – Bolívie – Peru – Brazílie – Ekvádor – Kolumbie – Panama – Costa Rica – Nikaragua – Honduras – El Salvador – Guatemala – Belize – Mexiko – USA – Kanada

Motorky poslali na jih Ameriky s předstihem, sami z pražského letiště odlétali na Silvestra 2016. Celých 22 hodin strávili v letadle, aby první den roku 2017 mohli odstartovat svou vysněnou a plánovanou americkou cestu American Way 2017.

Hurá do Argentiny na mezinárodní sraz motorkářů! Reprezentovat Česko

Právě se nacházejí v chilském Santiagu. „Udělali jsme servis motorek a vlastně i sebe. Vyprali jsme si, odpočinuli,“ popisuje Pavel, který v těchto chvílích s Veronikou pravděpodobně už vyráží do Argentiny, města Mendoza na mezinárodní sraz motorkářů. „Myslím, že je nutné reprezentovat Českou republiku,“ říká.

Veronika a stroje motorkářského páru na chilských silnicích

Jak to všechno začalo…

„S myšlenkou, že podnikneme velkou cestu, jsme si začali pohrávat zhruba před rokem,“ vzpomíná Pavel a pokračuje: „Jako první přicházel v úvahu vchod, ovšem při podrobnějším prostudování předpokládané cesty jsme zjistili, že nás destinace jako Sýrie, Irák, Afghánistán nenaplňují pocitem bezpečí.“

Podle Pavla motorkáře na východ láká i Čína, jenže ta je pro cestovatele dost drahá, proto pár zacílil nakonec na Ameriku. „Shodou okolností, v tu dobu jsme měli kontakt na kluky, co zrovna v Americe na motorkách jsou, a tak to vlastně začalo.“ Jenže naplánovat cestu, zajistit přepravu strojů na americký kontinent a zajistit všechno potřebné – to není jen pár položek. Od očkování, přes letenky až po cestovní doklady.

Plán? Motorka, 60 tisíc kilometrů, 18 států – to vše za 9 měsíců

Původně chtěl pár podniknout šestiměsíční cestu o 45 tisících kilometrech, jenže při přípravě cestovního itineráře začali Veronika s Pavlem zjišťovat, že jejich americké putování bude – i přes střízlivost a uvědomění, že není reálné „vidět vše“ – o něco delší. Aktuálně pracují s předpokladem ujet 60 tisíc kilometrů za 9 měsíců těmito zeměmi: Chile – Argentina – Paraguay – Bolívie – Peru – Brazílie – Ekvádor – Kolumbie – Panama – Costa Rica – Nikaragua – Honduras – El Salvador – Guatemala – Belize – Mexiko – USA – Kanada.

Motorkářský pár Pavel s Verčou u ledovce v argentinské Patagonii

Kromě nezbytného cestovního pojištění a očkování je důležitá i motorkářská „výzbroj“ – oblečení z nepromokavého goretex materiálu. „To nám zajistí sucho i v oblastech a v období dešťů,“ doufá Pavel. Tak držíme palce, ať prach amerických cest pod koly českých motorkářů hezky odsýpá. Stopy skvělého motorkářského páru z Liberce budeme mapovat i nadále, tak sledujte facebook i webové stránky Českého rozhlasu Liberec!

Chile: Setkání Čechů a Slováků na americkém kontinentu. Jedni na motorkách, druzí na kolech
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio