Pěstovat kytky bez květináčů jde. S kokedamou!

3. březen 2017
Koktejl

Pokojové rostliny nemusí být v bytě jen v květnících. Když je budete pěstovat jako takzvané kokedamy, mohou být jen tak položené na podmisce nebo dokonce viset na niti v prostoru, a to bez bez obvyklého květináče. Rostlinka vyrůstá z rašelinové koule obalené mechem. Umění kokedama pochází z Japonska a patrně se vyvinulo z bonsají. Do Evropy se rozšířilo rychle.

„Potřebovali vymyslet techniku, aby nemuseli dělat tak drahé porcelánové květináče na každou kytku, a protože Japonci jsou takoví mistři ‚roztomilostí‘, vymysleli to takhle úžasně,“ říká lektorka Klára Altová. Cílem účastníků kurzu kokedamy je vyrobit z rašeliny koule, které se obalí mechem, do kterých nakonec přijde břečťan nebo malá palma. „To obalování mechem je pro mě velký oříšek,“ říká účastnice kurzu Lucie Hrušová.

Svou kokedamu si na kurzu vyrobila i Zuzana Kloučková z Liberce. „Jsem na ni nesmírně pyšná,“ komentuje s úsměvem svou dvouhodinovou práci a dodává: „Je strašně příjemná, milá, krásně voní. Určitě budu dál pokračovat.“


CO JE KOKEDAMA? Základem je koule zeminy či rašeliny obalená mechem. Po mechové kouli také rostliny dostaly svůj název – koke dama = přeloženo z japonštiny – mechová koule. Kokedamy se zřejmě vyvinuly z bosají, ovšem jejich historie není tak dlouhá. Zajímavé je, že kokedamy mohou být i zavěšeny na niti.

„V podstatě je to taková jizerskohorská kokedama, máte tam pravou rašelinu, mech z Jizerských hor. Myslím, že je to dobrá syntéza japonské techniky a lokálního produktu,“ uzavírá lektorka. Kurzy na výrobu kokedamy jsou v současnosti velmi oblíbené. Klára Altová z libereckého Kultivaru bude postup výroby mechových koulí učit i zájemce na pražském Dyzajn marketu.

Výroba kokedamy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio